Binnenland

EK-goud voor Oranje, Blokhuijsen wint knotsgekke massastart

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. EK-goud voor Oranje, Blokhuijsen wint knotsgekke massastart

[NOS] Bij de EK afstanden in het Russische Kolomna hebben na de Nederlandse vrouwen ook de Nederlandse mannen de Europese titel op de ploegenachtervolging in de wacht gesleept. Het gelegenheidstrio Jan Blokhuijsen, Marcel Bosker en Simon Schouten reed met een prima tijd naar het goud: 3.42,78.

Blokhuijsen werd op de slotdag ook Europees kampioen op de massastart. Dat was echter niet meteen duidelijk, omdat het rondebord niet goed werkte, waardoor de schaatsers een extra rondje reden op het Russische ijs.

Daardoor leek in eerste instantie Haralds Silovs uit Letland de winnaar te zijn, terwijl Blokhuijsen de eindsprint op zijn naam schreef. Na een langdurig overleg werd Blokhuijsen uiteindelijk toch als winnaar aangewezen.

Europese schaatstitel voor Nederlands gelegenheidstrio

Bij de ploegenachtervolging was Blokhuijsen de enige vaste kracht in het team, maar Bosker en Schouten stonden meer dan hun mannetje. Geholpen door het slechte optreden van tegenstander Rusland werd tot het einde gestreden om elke tiende van een seconde.

Nederland, de regerend olympisch en wereldkampioen, leek vooraf vooral concurrentie te hebben van Italië, dé ploeg in vorm. Andrea Giovannini, Nicola Tumolero en Riccardo Bugari stelden echter teleur en eindigden als laatste (3.53,08).

Achter Oranje ging het zilver naar de Russische mannen (3.44,59) en de bronzen medaille was voor Polen in 3.52,60.

Diskwalificatie op teamsprint

Bij de teamsprint leek er zilver te zijn voor Nederland, maar Hein Otterspeer, Michel Mulder en Koen Verweij werden na afloop gediskwalificeerd vanwege een foute overname. Tijdens de teamsprint moet er op het lange gedeelte van de baan worden overgenomen en dat ging niet goed bij Mulder en Otterspeer.

Otterspeer, Mulder en Verweij kwamen in de eerste rit in actie tegen Wit-Rusland. Jevgeni Bolgov ging al in de eerste ronde hard onderuit en bleef daarna op het ijs liggen. De Wit-Rus moest met een brancard van het ijs worden gehaald en Verweij reed de rit uit voor Nederland.

Het goud was voor het ijzersterke Russische team met Pavel Koelizjnikov, Denis Joeskov en Roeslan Moerasjov (1.19,38).

Ster advertentie
Ster advertentie