Binnenland
AVROTROS

Zeger Wijnands woont noodgedwongen in recreatiepark: 'Dat moet legaal worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zeger Wijnands woont noodgedwongen in recreatiepark: 'Dat moet legaal worden'

Voor de vaste bewoners van recreatiepark Ossenberg in Utrechtse Heuvelrug is er slecht nieuws: permanente bewoning van vakantiehuisjes mag niet meer. Zeger Wijnands (87) wil wonen in een recreatiewoning juist legaliseren, vertelt hij in Radio EenVandaag: "Een park is een goede noodoplossing."

Bewoners recreatiewoning moeten misschien huisje uit

Zelf zit Zeger Wijnands noodgedwongen in een recreatiepark in Putten. "Voor veel mensen die niet bij de gewone woningmarkt kunnen komen, is dit een goede, tijdelijke oplossing. Maar het mag niet overal. Soms wordt het gedoogd, soms voeren gemeenten actief beleid om mensen uit hun recreatiewoningen te krijgen."

Hij heeft zijn vereniging, genaamd Stop De Jacht Op Bewoners Van Recreatiewoningen, opgericht voor de bewoners die hun vakantiewoning kwijt dreigen te raken. Want deze mensen kunnen vaak nergens anders terecht.

Inspanningsverplichting gemeente

Mensen hebben allerlei verschillende redenen waarom ze op een vakantiepark wonen. "Ze zijn op straat gezet of hebben of kunnen een gewone woning niet betalen. En de overheid is niet in staat om een oplossing aan te dragen", klaagt Wijnands.

"En dat terwijl de gemeente een inspanningsverplichting heeft om haar inwoners goed te huisvesten. Zolang er een structureel woningtekort is, vind ik dat mensen legaal moeten kunnen wonen in een recreatiepark."

Toeristen

Wijnands hoort één reden voor het verdrijven van de permanente bewoners vaak terugkomen. "Gemeenten proberen op deze manier het toerisme een impuls geven." Wijnands ziet daar echter geen heil in.

"Een recreatiepark is onder toeristen geen populaire optie meer. Het is duur vakantievieren, voor hetzelfde geld kun je naar Turkije. In het hoogseizoen is in veel parken slechts driekwart van de huisjes bezet. Dan kan je beter mensen hebben die er jarenlang willen blijven."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie