Binnenland
KRO-NCRV

Ziekenhuisbaas Berden vreest code zwart door Britse virusmutant

foto: ETZfoto: ETZ
  1. Nieuwschevron right
  2. Ziekenhuisbaas Berden vreest code zwart door Britse virusmutant

Als de bezetting met coronapatiënten zo hoog blijft als nu kunnen ziekenhuizen een nieuwe piek door de Britse virusmutant niet aan. Dat zegt Bart Berden, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg Brabant, in gesprek met Sven Kockelmann in 1 op 1. Het gevreesde 'code zwart' komt dan heel snel dichtbij. "Het aantal ziekenhuisopnames stijgt nu nog heel licht. Als we die aantallen niet onder controle krijgen kunnen we een piek door de Engelse variant niet aan."

Volgens Berden is het zo goed als zeker dat de besmettelijkere versie van het coronavirus ook in Nederland om zich heen gaat grijpen. "Wat we weten is dat het nu nog meevalt met de Engelse variant. We waren aanvankelijk bang dat het net als in maart al veel wijder verspreid is dan we dachten. Dat blijkt niet zo te zijn. Over enkele weken is het zeer waarschijnlijk dat het er wel gaat zijn. Al laat zich dat lastig voorspellen." In dat geval is er volgens de ziekenhuisbestuurder bijna geen buffer om de nieuwe gevallen een ziekenhuis bed te geven.

'Als medici zullen we eigen verantwoordelijkheid nemen'

Mochten de intensive cares helemaal vol liggen komt er een scenario dat er gekozen moet worden tussen patiënten. Minister Van Ark wil niet dat er uiteindelijk gekozen wordt op basis van leeftijd. In het uiterste geval moet er geloot worden. "Daar ben ik ongelukkig mee", zegt Berden die ook bestuurder van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Hij weet dan ook niet of zijn personeel die richtlijn zou uitvoeren. "Loten levert weerstand op. We zullen als medici altijd onze eigen verantwoordelijkheid nemen."

In feiten is er volgens Berden al een vorm van 'code zwart'. Planbare acute zorg moet worden uitgesteld. "Patiënten die nu moeten wachten hebben geen stem, geen gezicht. Daar gaan we nog veel mee te maken krijgen. Neem bijvoorbeeld vrouwen met baarmoederhalskanker. Bij de eerste symptomen is er maar een klein venster om te behandelen. Die missen we nu." De gevolgen daarvan zijn volgens hem al zichtbaar. "Artsen zien nu gevallen die in de eerste coronagolf geen behandeling hebben gehad en waar we nu te laat zijn."

Optimistisch over vaccinatie

Berden is wel optimistisch over de vaccinaties. Het animo onder het Brabantse zorgpersoneel om zich te laten inenten tegen corona is enorm. "We dachten, maar zien wie er gaat komen. En dan blijkt dat boven de 90 procent van het ziekenhuispersoneel dat wil. Dat hadden we niet verwacht. Dit is absoluut een positief begin." Uit een enquete blijkt dat landelijk de vaccinatiebereidheid ongeveer 70 procent is. In zijn eigen Elisabeth TweeSteden-Ziekenhuis wordt vanmiddag begonnen met vaccineren. "Vandaag gaat het om ongeveer 150 mensen, maar we hopen dat het er volgende week al een paar duizend zijn."

Ziekenhuisbaas Berden vreest code zwart door Britse virusmutant

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie