Binnenland
EO

Campagne woondiscriminatie: 'in your face' of onnodig polariserend?

foto: Studio040
  1. Nieuwschevron right
  2. Campagne woondiscriminatie: 'in your face' of onnodig polariserend?

'Erik en Annemarie krijgen morgen de sleutel. (Omar en Samira niet)'. Die tekst staat in bushokjes om het probleem van woondiscriminatie aan te zwengelen. De Balie-directeur Yoeri Albrecht dacht aanvankelijk dat het om knutselwerk van een Twitteraar ging: "Je speelt mensen tegen elkaar uit!"

foto: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

"Als je alleen die poster ziet, leg je de schuld van de krapte op de woningmarkt bij een bepaalde groep", vindt Albrecht. "Er zijn in Nederland meerdere bevolkingsgroepen die hard op zoek zijn naar huizen. Een groep zijn migranten, maar een andere groep is een lage inkomensgroep met weinig geld, die soms 20 jaar op een wachtlijst staan. Die lijken hier tegen elkaar uitgespeeld te worden!"

Albrecht: "De overheid lijkt de schuld te leggen bij Annemarie en Erik, of bij Omar en Samira en dat is precies wat we niet willen."

In your face

Acteur en ervaringsdeskundige Abbie Chalgoum kijkt totaal anders naar de poster dan Albrecht. "Het is een right in your face-campagne in de goede zin van het woord", vindt hij. "Eindelijk! We gaan ermee aan de slag!" Volgens hem wordt de schuld helemaal niet gelegd bij Annemarie en Erik, maar gaat het er om dat mensen gediscrimineerd worden vanwege hun naam. "Als je een andere naam hebt, heb je het gewoon moeilijker op de woningmarkt. Dat mag je best benoemen."

Chalgoum kreeg zelf ook afwijzing na afwijzing op zoek naar een woning, vertelt hij. "Als je je inschrijft voor een huurwoning, kom ik er nooit tussen. Toen mijn partner, met Nederlandse achternaam, mailde, was het meteen raak…" Bewijzen dat het door zijn naam komt kan Chalgoum niet, maar na meer dan tien vergeefse pogingen gelooft hij dat het geen toeval meer is.

Overheid start campagne om woningdiscriminatie tegen te gaan

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie