Binnenland
AVROTROS

Agressie tegen windmolenparken: 'Betrekken van burgers is cruciaal'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Agressie tegen windmolenparken: 'Betrekken van burgers is cruciaal'

Het verzet tegen de komst van twee windparken in Noord-Nederland is ronduit grimmig geworden: in brand gestoken schuren, asbest in weilanden, dreigbrieven gericht aan aannemers en pamfletten met swastika's bij portretten van betrokkenen. Hoe kon het zover komen?

"Mensen hebben het gevoel dat van het kastje naar de muur worden gestuurd", zegt jurist Sanne Akerboom. "Ze hebben niet het idee dat de overheid nog naar hun luistert."

Mensen willen meedenken

Het probleem ligt volgens Akerboom doordat plannen op nationaal niveau worden ontwikkelt, zonder ruimte voor invloed van onderaf. "Mensen willen meedenken, maar krijgen geen kans. De plannen worden op een nationaal niveau uitgerold, en krijgen niet de kans mee te denken. Het idee dat burgers constructieve ideeën hebben wordt totaal niet meegenomen."

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen keurt bedreigingen nadrukkelijk af, maar laat ook duidelijk weten dat zijn gemeentebestuur zich tegen de plannen heeft verzet. "Omdat we willen dat de mensen serieus moeten worden genomen. Je negeert de belangen van de bewoners compleet. Het wordt een optelsom van mensen die zich niet door de overheid gehoord voelen."

De politiek heeft geleerd

Akerboom zegt dat de politiek er inmiddels wel van heeft geleerd. "Al lijkt dat niet altijd zo. Het idee is dat we in de nieuwe doelstellingen voor 2030 op een andere manier te werk gaan. In de regio wordt dan veel meer overgelaten aan gemeenten en provincie om samen te bedenken waar nieuwe hernieuwbare elektriciteit moet komen, maar ook om deze strategische beslissingen samen met de bevolking te nemen."

Het betrekken van die burger in dit soort plannen is wat burgemeester Hoogendoorn betreft dan ook cruciaal. "Het gaat om draagvlak. Als je de lasten van die windmolens goed weet te verdelen, krijg je medewerking. Maar als je de belangen helemaal niet serieus neemt, dan krijgen mensen daar weerstand tegen. We moeten echt leren op een andere manier onze plannen te maken. De klimaatdoelstelling staan echt niet ter discussie, dat snappen mensen."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie