Binnenland

Eerste corona-sneltesten krijgen groen licht

NTRNOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste corona-sneltesten krijgen groen licht

De eerste twee van vijf corona-sneltesten die in Nederland onderzocht worden op hun betrouwbaarheid, zijn goedgekeurd. Minister De Jonge presenteerde dit nieuws vanmorgen in Breda bij het Amphia Ziekenhuis, waar een van de sneltesten werd gevalideerd.

Oud-directeur van GGD Nederland, Laurent de Vries, is blij het met het nieuws. "Dit kan zeker een doorbraak zijn die lange wachttijden kan verkleinen", zegt hij in Nieuws en Co.

De sneltesten vertellen je binnen een kwartier of je besmet bent met het coronavirus. Deskundigen zeggen dat dit "de testaanpak rigoureus zal veranderen", omdat de swap-test niet eerst naar een laboratorium moet worden gestuurd, maar op locatie een uitslag oplevert.

Betrouwbaar

Over de betrouwbaarheid van sneltesten in het algemeen lopen de bevindingen uiteen, maar van deze twee specifieke sneltesten die vandaag worden gepresenteerd is de betrouwbaarheid minder omstreden. De sensitiviteit - hoe goed pikt de test mensen eruit die corona hebben? - varieerde tussen 72 en 94 procent.

Ook gaf de sneltest geen enkele fout-positieve uitslag, waarbij de test dus aangeeft dat iemand corona had terwijl dat niet zo was. De specificiteit van de test - hoe goed pikt de test mensen eruit die geen corona hebben - was in de drie onderzoeksgroepen dus 100 procent.

Testbeleid

Wie in aanmerking komt voor de sneltesten is nog onduidelijk. Verschillende vitale beroepsgroepen, zoals verpleegkundigen en leraren, hebben aangegeven graag gebruik te maken van de testen.

"Als we dit succesvol in willen zetten, zal het testbeleid om moeten", zegt de Vries. "Het moet proactief worden. Niet alleen bij klachten. Anders vis je achter het net en zijn we nog verder van huis."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie