Binnenland

Rechter verbiedt conferentie Eritrea in Veldhoven

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechter verbiedt conferentie Eritrea in Veldhoven

De conferentie van de Eritrese regeringsgezinde jongerenbeweging is door de rechter definitief verboden. Voor acht uur vanavond moet het stil zijn op het Koningshof in Veldhoven.

De conferentie van de regeringsgezinde jongerenbeweging in de Koningshof zou tot zondag duren. Op sociale media verschenen vanmorgen berichten dat de deelnemers zich niets van het verbod aantrekken en gewoon doorgaan. De rechter heeft daar nu dus een stokje voor gestoken.

In politiek Den Haag was eerder onrust ontstaan over de bijeenkomst in Nederland van aanhangers van het dictatoriale Eritrese regime. Dat melden het platform OneWorld en het radioprogramma Argos.

De bijeenkomst is omstreden omdat ook een vertrouweling van president Isaias Afewerki komt. Hij vertelt de deelnemers op dit soort bijeenkomsten meestal hoe zij hun vaderland kunnen dienen en hij heeft bij een eerdere gelegenheid de congresgangers aangemoedigd om "vijandigheid tegen Eritrea te vernietigen", melden de twee media.

Nieuwe demonstratie

Als de rechter het verbod van de gemeente afwijst en de conferentie doorgaat, willen tegenstanders van het regime morgen opnieuw demonstreren.

De burgemeester verbood de conferentie met een beroep op de openbare orde, nadat de politie een eind had gemaakt aan een demonstratie van tegenstanders van het Eritrese regime. De demonstranten die daarbij werden opgepakt, zijn inmiddels weer vrijgelaten. Bij de Koningshof is politie aanwezig voor het geval de demonstranten opnieuw opduiken. De ME wordt achter de hand gehouden.

Bemoeienis

Volgens de VN schendt de Eritrese overheid op grote schaal mensenrechten en er zijn al jaren berichten over intensieve bemoeienis van het regime met Eritreeërs in Nederland. OneWorld en Argos melden op grond van een mailwisseling tussen ministeries dat de Nederlandse overheid laat onderzoeken of Nederland de rechterhand van Afewerki kan weren.

De overheid zou aanwijzingen hebben dat de conferentie wordt gebruikt om mensen te werven voor "het Eritrese spionnennetwerk" en de overheid zou ook bang zijn dat Eritreeërs onder druk worden gezet om naar de conferentie te komen.

Argos

"Verschillende Nederlandse ministeries zijn bang dat deze spion komt", zegt Sanne Terlingen, onderzoeksjournalist bij OneWorld en Argos in het NOS Radio 1 Journaal. Ze baseert zich op interne memo's. Daar blijkt verder uit dat ook ambtenaren de locatie van de bijeenkomst niet hebben kunnen achterhalen.

In Nederland leven zo’n 20.000 Eritreeërs. Vorig jaar vormden mensen uit Eritrea na Syriërs de grootste groep asielzoekers.

Zorgen

Ook Kamerleden maken zich zorgen over de bijeenkomst. Fracties vragen zich af of de komst van de tweede man van Eritrea een gevaar vormt voor de openbare orde in Nederland.

Vertegenwoordigers van diverse partijen trekken tegenover OneWorld en Argos de vergelijking met de 'Turkse kwestie' van een paar weken geleden. Het kabinet verbood toen Turkse ministers om in Nederland campagne te voeren voor een referendum over de verandering van de grondwet.

Kamermeerderheid wil interventie

De Tweede Kamer vindt het onwenselijk dat aanhangers van het Eritrese regime samenkomen op een geheime locatie in Nederland, en dat de rechterhand van de Eritrese dictator daarbij aanwezig is. “De parallel met Turkije dringt zich op”, aldus GroenLinks. VVD: “De Nederlandse regering moet onderzoeken of de komst van Yemane Gebreab een gevaar vormt voor de openbare orde.” Lees meer hierover op de website van OneWorld.

Luister zaterdag om 14:00 naar Argos op NPO Radio1 voor meer over dit onderwerp.

Met het Oog op Morgen:

Hoog bezoek uit Eritrea

Argos eerder over Eritrea:

Ster advertentie
Ster advertentie