Binnenland
NOS

Regeling ouderschapsverlof uitgebreid vanaf augustus 2022

foto: HAN MYO HTWE / UNSPLASHfoto: HAN MYO HTWE / UNSPLASH
  1. Nieuwschevron right
  2. Regeling ouderschapsverlof uitgebreid vanaf augustus 2022

De regeling rond het ouderschapsverlof wordt vanaf augustus 2022 uitgebreid met negen weken die deels worden doorbetaald, heeft het kabinet besloten. De verlofweken moeten wel worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind.

De doorbetaling moet meer ouders de mogelijkheid geven het verlof ook echt op te nemen. Minister Koolmees van Sociale Zaken: "Daarmee wordt het voor ongeveer 200.000 ouders beter mogelijk om een baan te hebben en tegelijkertijd meer tijd thuis te besteden."

Het UWV gaat de verlofuitkeringen uitvoeren. De uitkering is de helft van het dagloon van de werknemer, tot de grens van het maximum dagloon. Dat maximum dagloon wordt vastgesteld door het ministerie van SZW en bedraagt met ingang van 1 januari van dit jaar 219,28 euro bruto.

Verlof voor partners en moeders

Partners krijgen sinds 1 januari 2019 vijf werkdagen vrij direct na de geboorte van hun kind. Vanaf 1 juli 2020 krijgen zij daarbij vijf weken betaald verlof in de eerste zes maanden van een baby. Met de negen weken betaald verlof vanaf 1 augustus 2022 komt het (deels) betaalde partnerverlof op vijftien weken.

Moeders hebben zestien tot twintig weken betaald zwangerschapsverlof en dus vanaf 1 augustus 2022 ook negen weken deels betaald ouderschapsverlof.

Nu al kunnen ouders 26 weken ouderschapsverlof opnemen in de eerste acht levensjaren van hun kind. Dat is onbetaald, tenzij er in de cao of binnen een bedrijf een doorbetaling is geregeld.

De eerste negen van die 26 weken gaan nu dus deels worden betaald door de overheid. Minister Van Engelshoven die over emancipatiezaken gaat, hoopt dat de traditionele taakverdeling hiermee wordt doorbroken. "Kersverse vaders voelen zich door ons stelsel aan maatregelen soms gedwongen meer uren te blijven werken, en moeders om meer tijd te steken in zorgtaken. Daar wil ik van af", zegt Van Engelshoven.

Papaklas

In het NOS Radio 1 Journaal zegt Sander de Heer, oprichter van Papaklas, dat dit een stap in de goede richting is. Hij begeleidt jonge vaders in hun nieuwe rol en ziet ook dat voor heel wat mensen dat extra ouderschapsverlof erg welkom is.

"Toen ik vader werd, werkte ik bij Radio 2 in de ochtend en ik merkte dat ik het wel heel leuk vond om dan 's middags thuis te zijn. Die luxepositie hebben niet alle mannen. De baas houdt niet altijd rekening met het ouderschap en niet iedereen kan zomaar 50 procent van het salaris inleveren. We staan in Europa echt onderaan in dit soort regelingen dus dit is een stapje in de goede richting, maar er is nog werk aan de winkel."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie