Binnenland
AVROTROS

Afname aantal sportclubs: 'We hebben gewoon een drukker bestaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Afname aantal sportclubs: 'We hebben gewoon een drukker bestaan'

Trainen op dinsdagavond, op zondagmiddag een wedstrijd en daarna een broodje en een slappe bak koffie in de kantine. Kortom: het leven op de gemiddelde sportclub. Maar het aantal verenigingen neemt af, schrijft het CBS vandaag. Tien jaar geleden waren dat er nog 28.700, in 2018 waren dat er ruim 2.000 minder. En dan hebben die clubs ook nog eens gemiddeld minder leden.

Hubert Habers is verenigingsadviseur bij Team SportService. Dat houdt in dat hij bij allerlei clubs langsgaat om te kijken hoe ze beter kunnen functioneren én relevant kunnen blijven. Habers ziet al jaren dezelfde knelpunten.
"Het gaat om tekorten aan vrijwilligers, leden en financiën." Al blijft Habers optimistisch. "Bij 80% van de verenigingen gaat dat wél goed", vertelt hij in Stax&Toine.

Onze levens zijn veranderd

Onderzoeker Jo Lucassen van het Mulier Instituut ziet vooral de tand des tijds als één van de oorzaken. "Mensen zijn veel drukker geworden, hebben een drukker bestaan. Waar ik in mijn jeugd weinig andere vrijetijdsmogelijkheden had, zijn dat er nu heel veel. Er moet gekozen worden. En dan zijn mensen ook minder geneigd om een vaste verplichting bij een vereniging aan te gaan."
Nieuw aanbod is daar één van de antwoorden op. Lucassen: "Clubs creëren allerlei nieuwe aanbodvormen. In het voetbal, bij tennis, volleybal. Voor verschillende leeftijdsgroepen vooral. We praten steeds meer over een leven lang actief zijn."
Habers geeft een voorbeeld van zijn eigen voetbalclub: "Daar is maar de helft lid van de vereniging, de rest sport ‘anders georganiseerd’. Zo hebben wij hebben een interne competitie. Dan zijn mensen als team lid van de vereniging, niet als individu. Dat biedt meer ruimte voor flexibiliteit."

Vrijwilligers

Lucassen pleit daarbij ook voor meer aandacht voor de vrijwilligers. "Dat is heel belangrijk. Er lopen er heel veel rond. Ze maken samen 1,2 miljoen uur op weekbasis, in de sport alleen. Ze steken daar voor niets hun tijd in, en krijgen niet altijd genoeg aandacht daarvoor."
Bij SV Poortugaal, onder de rook van Rotterdam, is dat niet anders. Op de maandagochtend maken Corrie, Yvonne, Vera en Henny de kantine schoon. Al decennialang. "We doen het vooral omdat we het leuk vinden”, lachen de dames.

Sociaal contact

Het gaat ze dan vooral om de omgang met elkaar. "We zijn met zijn vieren, en zitten twee keer op een ochtend met elkaar koffie te drinken. Je bent er gewoon ingegroeid. Je bent het zo gewend! En zo blijf je het al 40 jaar achter elkaar doen."
Henny ziet dat wel veranderen: "De ouders komen aanrijden, gooien het kind uit de auto, en gaan zelf weer weg. Ik ging dertig jaar lang met mijn kind mee, maar nu is dat wel anders."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie