Binnenland
BNNVARA

Tips tegen zoemende zomerbeestjes

foto: Macrodaanfoto: Macrodaan
  1. Nieuwschevron right
  2. Tips tegen zoemende zomerbeestjes

In augustus zijn de meeste vliegende insecten actief. Van wespen tot mieren; in de zomer komen ze allemaal in groten getale voorbij vliegen. Menigeen is ze helaas liever kwijt dan rijk en één op de vijf Nederlanders gebruikt gif tegen deze ongewenste zoemers, blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. Dit is helemaal niet nodig en ook nog eens slecht voor de rest van de dieren die je misschien wel leuk vindt! Er zijn namelijk alternatieve maatregelen die ook gewoon werken. Met horren, schoonmaken en doorwaaien kom je al een heel eind en met deze 5 tips heb je nog minder 'last' van kriebelbeestjes tijdens warme dagen.

1. Houd vliegende diertjes buiten de deur

Plaats horren en vliegengordijnen om wespen, muggen en vliegen buiten de deur te houden. Dicht ook kieren en naden zodat ongedierte niet toch je huis binnendringt. Een klamboe beschermt je tijdens je slaap tegen prikkende zoemers.

2. Geef zoetekauwen niets te snacken

Wespen zijn dol op vlees bij de barbecue, ijsjes en frisdrank. Voor mieren zijn een paar koekkruimels of een kleverig jampotje al een feestmaal. Voedselresten trekken ook fruitvliegjes aan. Wil je geen beestenboel in huis? Laat afwas niet staan, ruim etensresten direct op en haal dagelijks een doek met een sopje over je aanrecht en eettafel. Eet je fruit op tijd op of bewaar het in de koelkast, zodat het niet overrijp wordt.

3. Bied ze geen broedplaats

Muggen broeden in stilstaand water. Dek je regenton af, leeg je verstopte dakgoot en ruim plasjes water in en rond je huis op. Denk ook aan kruipruimtes, afvoerputjes en bloembakken. Heb je een vijver in je tuin? Zet er planten in die natuurlijke vijanden van muggen aantrekken zoals: kikkers, libellen, vissen en salamanders.

4. Zet afval niet in het zonnetje

Last van fruitvliegjes, maden of schimmel in je afvalbak? Ververs regelmatig de vuilniszak en houd de bak goed schoon en droog. Vooral gft-containers kunnen een ware broedplaats van fruitvliegjes en maden zijn. Zet deze zo vaak als het kan aan de straat en plaats hem bij voorkeur niet vlakbij je huis of in de volle zon. Ga je op vakantie? Laat zowel je vuilnisemmer binnen als je container buiten schoon en droog achter.

5. Laat maar lekker waaien

Last van zinderende hitte én zomerse zoemers? Combineer het nuttige met het aangename en laat het lekker waaien door je huis. Muggen, fruitvliegjes en wespen vinden het minder fijn vliegen bij tocht of in de luchtstroom van een ventilator.

Bedenk wel...

Het uitroeien of tegengaan van beestjes is korte termijn werk. Haal je een beestje weg op een plaats dan zal die of zich verplaatsen naar een andere plek of worden vervangen door een ander veelal ook vliegend insect. Maar met deze tips maak je het in ieder geval niet meer aantrekkelijk en lok je ze niet. Realiseer je ook dat elk beestje nut heeft. Zo ruimen mieren afval op in je tuin en eten wespen ook muggen en vliegen. Een nest met 5000 werksters kan tot wel 100.000 vliegen, muggen en andere beesten per dag uit de omgeving wegvangen.

Hier vind je meer tips tegen ongedierte.

Ster advertentie
Ster advertentie