Binnenland
NOS

'Dubbel zoveel 80-plussers in 2040, minder baby's'

foto: NOS/Bart Kamphuisfoto: NOS/Bart Kamphuis
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dubbel zoveel 80-plussers in 2040, minder baby's'

Er worden de komende jaren minder kinderen geboren dan verwacht. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek in een nieuwe prognose voor de bevolkingsgroei. Het heeft het verwachte gemiddelde kindertal per vrouw verlaagd van 1,75 naar 1,70.

Ondertussen zal het aantal ouderen flink stijgen. In 2040 zullen er zelfs twee keer zoveel 80-plussers in ons land zijn dan nu.

Baby's

Dit jaar zijn er tot en met oktober 142.437 baby's geboren. Dat zijn er weliswaar zo'n 600 meer dan in 2018 in dezelfde periode, maar de bevolking is ook gegroeid. Per inwoner is het aantal geboortes al gedaald.

"Daar zou de samenleving zich zorgen over moeten maken", zegt Jan Latten, bijzonder hoogleraar sociale demografie aan de Universiteit van Amsterdam in een interview met NOS-podcast POEN. "Maar dat gebeurt te weinig omdat je een langetermijnperspectief moet hebben."

Latten wijst op het probleem dat er te weinig Nederlanders bij komen om de vergrijzende beroepsbevolking aan te vullen. "Daar mag je je best zorgen over maken. Want straks hebben we én geen verzorgers, en geen chauffeurs."

Voordelen

Er zitten ook voordelen aan minder bevolkingsgroei. "Dat levert minder milieudruk op", zegt Daniëlle Snellen van het Planbureau voor de Leefomgeving. "En het betekent ook dat je in minder dingen hoeft te investeren. Publieke investeringen bijvoorbeeld die uit belastinggeld moeten worden betaald."

Daar staat wel tegenover dat er voor sommige bedrijven minder te verdienen valt. Snellen: "Elke publieke euro die je uitgeeft levert uiteindelijk in de markteconomie verdienvermogen op. Dus het is dubbel."

'Dubbel zoveel 80-plussers in 2040, minder baby's'

Ster advertentie
Ster advertentie