Binnenland
NOSNTR

'Weer een Turk minder' appten Rotterdamse agenten na moord Hümeyra

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Weer een Turk minder' appten Rotterdamse agenten na moord Hümeyra

Agenten van de Rotterdamse politie die zijn berispt voor het versturen van racistische appjes, lieten zich ook kwetsend uit naar aanleiding van de moord op de 16-jarige scholiere Hümeyra in 2018. "Weer een Turk minder", was toen een van de berichten.

In een interne appgroep lieten agenten zich racistisch en kwetsend uit. Die berichten kwamen aan het licht na een artikel in NRC. Na een intern onderzoek kregen de vijf agenten vorige maand een schriftelijke berisping. Nu zeggen politiebronnen tegen de krant dat het in die appjes dus ook over de moord op Hümeyra ging.

De familie van Hümeyra heeft advocaat Richard Korver gevraagd stappen te ondernemen naar aanleiding van de berichten. "Dit toont een grote mate van minachting richting Hümeyra en haar familie aan. En überhaupt richting de Turkse gemeenschap," zegt hij in Nieuws en Co.

"Het is niet behoorlijk dat deze politiemannen ervan af komen met enkel een berisping." Volgens Korver zijn grotere stappen nodig. "Ik denk dat de bezem erdoorheen moet. Ik kan het echt niet anders uitdrukken dan dat."

Cynisch commentaar

De 16-jarige Hümeyra werd in 2018 doodgeschoten door haar stalkende ex in het fietsenhok van haar school in Rotterdam-West. De ex kreeg 14 jaar cel en tbs. "Verwerpelijk en aanstootgevend", noemt de Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke het berichtje waarin "Weer een Turk minder" staat.

Hij verklaart tegen de krant dat het een cynisch commentaar is op de hoofdverdachte in de zaak, maar hij beseft dat het anders uitgelegd kan worden. Uit het artikel in NRC blijkt niet of het bericht over Hümeyra zelf ging.

humeyra appjes

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie