Binnenland
MAX

Treinstaking? Ga (weer) eens liften!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Treinstaking? Ga (weer) eens liften!

Er rijdt vandaag geen enkele NS-trein. Dus dat wordt thuiswerken, op de fiets naar werk of carpoolen met collega's. Maar heb je wel eens gedacht aan liften naar het werk? Marjan Knippenberg, voorzitter van NederlandLift, deed het twee jaar lang, elke woensdag. "Ik hoefde gemiddeld maar zes minuten te wachten", vertelt ze in Villa VdB.

Sinds de komst van de OV-jaarkaart in de jaren '90 is het snel bergafwaarts gegaan met liften. En corona hielp ook niet mee. Maar liften naar werk kan nog steeds. "Ik merk vaak dat mensen er niet aan denken dat het ook een optie zou kunnen zijn. Dat was ook de uitkomst van onze enquête, het is een beetje de vergeten optie", aldus Knippenberg.

Arabische bruiloft

Knippenberg deed het twee jaar lang; elke woensdag liftte ze van de rand van Nijmegen naar het Radboud Ziekenhuis. "Dat was vooral heel erg leuk. Je spreekt heel veel verschillende mensen en ze zijn zo openhartig vaak. Mensen vertelden mij het geslacht van hun baby terwijl anderen dat nog niet wisten. Ik ben wel eens uitgenodigd bij een Arabische bruiloft. Of een vrouw die me direct vertelde dat haar man drie weken geleden was overleden."

Tips om veilig te liften

"Ik heb eigenlijk nog nooit meegemaakt dat ik een rit weigerde omdat het niet veilig voelde", zegt Marjan Knippenberg. Toch heeft ze een aantal tips voor als het niet helemaal goed voelt.

- Voordat je als lifter in de auto stapt, maak je vaak een praatje over de route en de bestemming. Wil je wat beter weten wie de bestuurder is, maak dan dat praatje iets langer zodat je een beter beeld hebt.

- Doet iemand iets vreemds, geef dan verbaal duidelijk aan wat je grenzen zijn. "Vaak werkt dat al heel goed", aldus Knippenberg.

- Heeft de bestuurder van de auto toch echt vervelende plannen, kom dan met een smoesje waarom je snel afgezet wil worden. Bijvoorbeeld vanwege een toiletbezoek of omdat je je 'wagenziek' voelt.

- En zorg anders snel voor afleiding. Gooi een fles water over de bestuurder heen. "Of grijp snel diens telefoon en gooi deze uit het raam. Dan is de bestuurder ergens anders mee bezig", aldus Knippenberg.

Divers

De lifts zijn vaak heel divers, vertelt Knippenberg; "Het is echt een doorsnee van de samenleving die je ontmoet en dat maakt het zo leuk. Ik stapte vaak vrolijk uit en de bestuurder reed vaak vrolijk door. Het zijn vaak mensen die je anders niet zou ontmoeten." Ze pleit ervoor dat gemeenten meer voor lifters gaat doen, bijvoorbeeld door weer wat liftopstapplekken te faciliteren: "Dat hoeft allemaal niet zoveel te kosten en kan aan de rand van de stad."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie