Binnenland
BNNVARA

De beste natuurboeken van 2018

foto: FOTOGRAAF DUIJSENSfoto: FOTOGRAAF DUIJSENS
  1. Nieuwschevron right
  2. De beste natuurboeken van 2018

Wat zijn de beste natuurboeken van 2018 en welk nieuw werk staat ons te wachten in 2019? De vaste boekenrecensent van Vroege Vogels Alexander Reeuwijk kijkt terug op een jaar vol prachtige natuurboeken.

In de bibliotheek van het Teylers museum in Haarlem bespreekt Vroege Vogels-verslaggever Henny Radstaak de beste natuurboeken van 2018.

Natuurboeken van 2018 en 2019

Jaar van het natuurboek

Het thema van de Boekenweek was dit jaar 'Natuur'. Dit heeft een impuls gegeven aan het aantal natuurboeken dat in Nederland is verschenen. Daar zaten veel pareltjes tussen. Op de longlist van de Jan Wolkers Prijs, de prijs voor het beste Nederlandse natuurboek, was dit goed te zien. Reeuwijk: "Eigenlijk alle boeken op de longlist van de Jan Wolkers Prijs zijn goed." Recensent Reeuwijk kijkt ook naar internationale natuurboeken, waarvan er ook twee in deze top drie zijn opgenomen.

Quote

Ik vind het in de breedte een heel erg goed jaar.

Alexander Reeuwijk

Top 3 beste natuurboeken

1. Menno Schilthuizen - Darwin in de stad

Dit boek heeft volgens Reeuwijk volkomen terecht de Jan Wolkers Prijs 2018 gewonnen. "Een ijzersterke winnaar", aldus Reeuwijk. "Dit is het type natuurboek waar ik van houd. Namelijk boeken waarin mensen die expert zijn op een bepaald gebied hun kennis verspreiden onder een breder publiek." Na het lezen van dit boek kijk je op een hele andere manier naar de natuur om je heen.

2. Evolutie van Schoonheid - professor Richard Prum

Dit boek gaat voornamelijk over de evolutie van schoonheid bij vogels. Hoe komen mannetjesvogels aan hun bonte kleuren en prachtige zang? Richard Prum is hoogleraar ornitologie (vogelkunde) in de Verenigde Staten en heeft in de praktijk bijzondere eigenschappen van vogels gezien die niet per se handig zijn: zingen met vleugels, uitgebreide en kleurige staarten en vreemde verleidingsdansen. Deze eigenschappen lijken niet noodzakelijk om te overleven, maar puur om vrouwtjes mee te verleiden. Professor Prum laat je zien welke stappen er in het wetenschappelijke onderzoek naar schoonheid zijn gedaan.

3. The Seabird's Cry - Adam Nicholson

Dit boek is een ode aan ‘de zeevogel’. Het boek beschrijft tien soorten in totaal, zoals de papegaaiduiker en de albatros. Seabird’s Cry beschrijft het wonderlijke, vaak onzichtbare leven van deze avontuurlijke vogels, over de afstanden die ze afleggen, hoe ze vliegen. Maar ook hoe de mens deze soorten heeft bestudeerd, soms op de meest gruwelijke manieren. En, uiteindelijk hoe veel van deze soorten de laatste jaren achteruit zijn gegaan. "Op het moment dat je daar goed over leest, begint dat leven voor de leek veel meer te spreken", aldus Reeuwijk.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook en Instagram of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie