Binnenland
NOS

Nieuwe hoofdredacteuren van De Telegraaf na benoeming: 'Heel veel praten, praten, praten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe hoofdredacteuren van De Telegraaf na benoeming: 'Heel veel praten, praten, praten'

Een unicum mag het niet genoemd worden, maar bijzonder is het wel. De Telegraaf heeft sinds kort twee kersverse hoofdredacteuren: Esther Wemmers en Kamran Ullah. Er was enige rumoer rondom de aanstelling, maar volgens het tweetal is de sfeer op de redactie goed nu.

Ze zijn officieel nog geen week bezig, de nieuwe hoofdredacteuren van De Telegraaf. Meervoud, want het zijn er twee! "Dat komt op dit moment niet zo heel veel voor. Bij het Nieuwsblad hebben ze er twee en in het verleden zijn er bij De Telegraaf ook twee geweest. Het is geen unicum dus", legt Ullah uit. "Bij het Nieuwsblad werkt het al tien jaar", vult Wemmers hem aan, als een geoliede machine.

Wemmers heeft zichzelf aangemeld, vervolgt ze. "Ik heb mijn enorm brutale hand omhoog gestoken. Ik ben niet bang voor wrevel. Er zijn altijd honderd redenen om níet van een hoge duikplank te springen en maar één om het wél te doen. Ik werk al 25 jaar bij De Telegraaf, ik wil dat doorzetten. Ik wil er een hele mooie krant van maken", zegt ze lachend.

Brandjes blussen

"We zijn goed begonnen", vervolgt Ullah. "Officieel zijn we sinds 1 juni aan de slag, maar de benoeming was op 20 april al bekend." Dat ging niet van een leien dakje, want de redactieraad liet weten het niet met de benoeming eens te zijn. "Die brand was vrij snel geblust", zegt Wemmers. "We hebben veel gesprekken gevoerd en het bleek snel dat er best vertrouwen is. Dat mensen niet per se problemen hadden met ons, maar met de werkwijze."

"Achter de schermen zijn we de afgelopen weken bezig geweest met heel veel praten, praten en praten. Praten met verslaggevers, columnisten, redacteuren... Wat verwachten we van ons, wat kunnen we voor hen betekenen en wat zijn hun ideeën voor de toekomst? We hebben inhoudelijk geluisterd, er zijn veel chefs vervangen, we hebben ruimte gegeven voor jong talent en de werkwijze gewijzigd. Ik zal niet zeggen dat de sfeer in jaren niet zo goed is geweest op de redactie, maar het komt wel dichtbij."

Mooie krant

Het moet 'een mooie krant' worden, daar is het duo het over eens. "We gaan deze week met de redactie onze plannen delen en bespreken", vertelt Ullah. "We staan voor twee grote uitdagingen, waar alle kranten mee te maken hebben: digitale ontwikkeling Er is een steeds grotere groep abonnees die ons niet op papier leest, maar wel graag online. Hoe ga je om met dat veranderd medialandschap? Sinds onze benoeming gaat het over AI, maar in februari kwam dat tijdens de gesprekken niet voorbij."

En ook de redactie verandert. "We hebben tientallen pensioneringen de komende tijd. De redactie gaat qua smoel veranderen, maar we moeten ons Telegraaf-DNA wel vasthouden." "De redactie is nu oud, maar vitaal", voegt Wemmers toe. "Meer vergrijsd dan de gemiddelde werkvloer, maar voor de mensen die met pensioen gaan nemen we geen gepensioneerden voor terug aan. Het wordt vanzelf jonger."

Fantastisch huwelijk

Het duo ziet dat niet als schoon schip maken. "Verandering komt wel", zegt Ullah. "Er vertrekt binnenkort zelf een columnist, dan kunnen we zelf een columnist benoemen." Wie of wat voor type dat wordt, laten ze niets los. "Maar het wordt iemand die past bij waar De Telegraaf voor staat."

Wat dat is? "Spraakmakend nieuws. Dat zag je dinsdagmorgen ook op de voorpagina: Rob Jansen die de noodklok luidt over de leegloop bij Ajax, maar ook de geheimen uit de kleedkamer van PSV. Polarisatie, stikstof, graaiflatie, immigratie. We gaan recht in het hart van mensen en recht uit het hard van mensen; staan heel dicht bij onze lezer. Onze verslaggevers staan met de poten in de modder, weten wat er leeft." Dat De Telegraaf rechts-populistisch wordt genoemd, vindt Ullah 'geen vies woord'. "Populistisch is ook gewoon populair. Wij zijn er voor een grote groep."

Het duo - dat elkaar al aardig vloeiend aanvult - kijkt elkaar even aan. "Ik zou niet zeggen dat het een fantastisch huwelijk is tussen ons, maar het komt wel in de buurt", zegt Wemmers. Ullah lacht. "Nu moet ik me zorgen gaan maken..." Hij schudt zijn hoofd. "Het is heel prettig, in de bewogen weken zijn we nog dichter tot elkaar gekomen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie