Binnenland
NOSNTR

Zorgen bij RIVM om hoge cijfers in leeftijdsgroep 40-60 jaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgen bij RIVM om hoge cijfers in leeftijdsgroep 40-60 jaar

De afgelopen week is het aantal positieve tests met 8 procent gedaald ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. In totaal werden er in de voorbije week 52.086 besmettingen geregistreerd, tegenover 55.097 in de voorafgaande week. Dat blijkt uit de weekrapportage van het RIVM.

Het aantal afgenomen tests was 16 procent lager dan in de week ervoor, waarschijnlijk door de meivakantie. Vooral scholieren lieten zich minder testen. Het percentage positieve tests steeg van 10.6 naar 11,7 procent. "Een extra aanwijzing dat de infectiedruk nog steeds heel erg hoog is", zegt Susan van den Hof, hoofd van het Centrum voor Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten bij RIVM in Nieuws en Co.

Het aantal meldingen daalde in vrijwel alle leeftijdsgroepen, maar het meest bij de 80-plussers, waarschijnlijk omdat velen inmiddels zijn gevaccineerd.

'Vaccinaties race tegen de klok'

Het RIVM ziet over de afgelopen week een "onverminderd hoge druk" op zowel de verpleegafdelingen als de IC's, hoewel het aantal opnames licht afnam. Volgens het instituut heeft de opmars van de Britse variant van het virus ertoe geleid dat meer jongere mensen (met name tussen 40 en 60 jaar) met covid-19 in het ziekenhuis worden opgenomen. "Die middelbare groep is nog net niet gevaccineerd, maar heeft wel een grotere kans om in het ziekenhuis te komen", zegt Van den Hof. "Dat gebeurt nu in aantallen die we het hele vorige jaar niet hebben gezien."

Er liggen nu 2613 coronapatiënten in het ziekenhuis, 29 minder dan gisteren. De bezetting is iets hoger dan een week geleden (toen 2597). De bezetting van de IC's is nagenoeg gelijk aan vorige week: toen 820 en nu 818. Dat is nog steeds vergelijkbaar met het niveau van eind april vorig jaar.

Het reproductiegetal was op 19 april 0.94. Dat betekent dat elke 100 mensen met corona 94 anderen besmetten. Nu het laatst bekende R-getal onder de 1 is gekomen daalt het aantal mensen dat besmet is. Een week eerder lag het R-getal nog op 1,05.

32 overleden covidpatiënten

Bij het RIVM werden 32 overleden covidpatiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 17. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 18 doden per dag, hetzelfde aantal als een week eerder.

Het gaat hier om overledenen die waren getest; de werkelijke sterfte lag hoger. Het CBS concludeert aan de hand van de zogenoemde oversterftecijfers dat alleen al afgelopen januari 4400 mensen zijn overleden aan covid-19. Dat aantal is sindsdien aanzienlijk gedaald

NOS

RIVM

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.


Ster advertentie
Ster advertentie