Binnenland
AVROTROS

Oliebollen: 'Zo bak en herken je de allerlekkerste'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oliebollen: 'Zo bak en herken je de allerlekkerste'

Hoe ga jij het nieuwe jaar inluiden? Wat natuurlijk nooit mag ontbreken met oud en nieuw zijn de oliebollen. Haal je ze bij de oliebollenbakker of bak je ze zelf? Oliebollenbakker Roy Treep vertelt in Stax&Toine waar je een goede oliebol aan kunt herkennen.

Waar bestaat een oliebol uit?

"Uit suiker, zout, meel, gist en eventueel rozijnen. De ene maakt het beslag met water of met melk en de ander doet het weer met bier. Het is maar net wat je lekker vindt."

"Wij bakken in plantaardige olie op 175 graden. Dat is het maximale. Als het te warm wordt, kan de olie verbranden en dan krijg je zwarte stukjes in de olie. Die zijn kankerverwekkend, dus dat wil je te allen tijde voorkomen. Bak de oliebollen goudbruin in ongeveer vijf tot acht minuten."

Waar kun je een goede oliebol aan herkennen?

"De kleur en smaak moeten goed zijn. De oliebol moet goed gevuld zijn. Als de oliebol rauw van binnen is of niet lekker smaakt, moet je het altijd weggooien."

Jullie hebben het heel druk. Hoeveel oliebollen hebben jullie al verkocht?

"Duizenden. We gaan dag en nacht om aan de vraag te voldoen. We zorgen ervoor dat we genoeg voorraad hebben, zodat er geen wachtrij ontstaat."

Oliebollen staan niet bekend als heel gezond, maar hoe ongezond is het eigenlijk?

"Het valt best mee hoe ongezond oliebollen zijn. Studie heeft uitgewezen dat een oliebol gezonder is dan een broodje kaas."

Oliebollen zijn vooral populair in de maand december. Wat doet u daarna?

"Daarna staan wij op de kermis. Dit jaar hadden we vijf kermissen en de rest ging allemaal niet door vanwege corona. We konden ons hoofd net boven water houden. De maand december maakt niet het hele jaar goed, maar geeft wel iets meer lucht. We hopen dat we van het voorjaar weer op de kermis te kunnen staan."

Tot slot: wat is het geheim achter een goede oliebol?

"Goed beslag, goede olie, goede kwaliteit meel en een glimlach."

Reageren?

Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie