Binnenland
EO

Burgemeester Sjors Fröhlich: 'vuurwerkverbod nu niet waar te maken'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Sjors Fröhlich: 'vuurwerkverbod nu niet waar te maken'

Het kwam voor velen geheel onverwachts: de aankondiging dat mediapersoonlijkheid Sjors Fröhlich burgemeester werd van de gemeente Vijfheerenlanden. Inmiddels is hij een paar weken actief in de Utrechtse gemeente, en heeft hij een roerig oud en nieuw achter de rug. Hij is te gast in Dit is de Dag.

Om met eigen ogen te zien wat er gebeurde rondom de jaarwisseling in de gemeente van Fröhlich, ging hij mee op pad met de hulpdiensten. "En ik ben geschokt. We hebben in Vianen veel te kampen gehad met autobranden en andere gewelddadigheden. Dat werpt een grote smet op de oud en nieuw-viering bij ons."

"Ik stond naast mensen wier auto dertig meter verder in vlammen op ging. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Ik dacht: dit kan niet waar zijn. Er zijn moedwillig auto's in de brand gestoken. Ik kan er met mijn verstand niet bij dat je dat leuk en stoer zou vinden."

Vuurwerkverbod

Op deze zender gaf Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht aan dat hij voor een vuurwerkverbod is voor consumenten, om een eind te maken aan het geweld. Fröhlich: "Ik ben dat met hem eens, maar ik voel meer voor de oproep van de korpschef Erik Akerboom van politie: stop met knalvuurwerk en de pijlen."

Volgens Fröhlich is er op dit moment niet genoeg capaciteit om het verbod waar te maken. "We kunnen wel stoer roepen, er moet een vuurwerkverbod komen, maar als je maar een paar agenten hebt rondlopen, ben je kansloos." De burgemeester wil ervoor waken dat er dingen worden geroepen in de emotie. "Maar iedereen voelt wel aan, dit moeten we niet willen met z'n allen."

Burgemeester Sjors Fröhlich over hectisch verlopen oud en nieuw

Ster advertentie
Ster advertentie