Binnenland

Wim Kok en de media: 'Hij zag het vooral als een verplicht nummer'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wim Kok en de media: 'Hij zag het vooral als een verplicht nummer'

De onlangs overleden oud-premier Kok 'spatte van het tv-scherm', zeggen journalisten Jan-Kees Emmer en Leonard Ornstein in Spraakmakers. Toch zag hij de omgang met de media en journalisten vooral als een 'verplicht nummer’', aldus parlementair verslaggever Ornstein. "Hij moest echt een knop omzetten voor tv- of radio-optredens, maar je zag hem zelden knorrig op televisie."

Kok was volgens Ornstein volledig doordrongen van het belang van democratie en persvrijheid, maar hij hield een gepaste afstand tot journalisten. "Bij Kok had je, in tegenstelling tot bij oud-premier Lubbers en de huidige premier Mark Rutte, niet het gevoel dat hij vol plezier naar het wekelijkse vragenuurtje ging", aldus Ornstein, die toen voor Vrij Nederland werkte.

Bespelen

Emmer: "Kok had heel duidelijk een doel voor ogen en als de media voor het bereiken daarvan een middel was, dan nam hij dat integraal mee. Hij was niet iemand die continu bezig was de media te bespelen zoals we dat nu zien."

Snelle media

Kok was volgens beide journalisten een echte tv-persoonlijkheid, maar het veranderende medialandschap van nu zou niets voor hem zijn geweest. "Hij was bedachtzaam en kon helder formuleren, maar het snelle van Facebook en Twitter en al die mobieltjes die constant rondgaan, was niks voor hem.’"

Ster advertentie
Ster advertentie