Binnenland
KRO-NCRV

Diederik Gommers: 'Terrassen open als dat leidt tot minder besmettingen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Gommers: 'Terrassen open als dat leidt tot minder besmettingen'

Intensivist en OMT-lid Diederik Gommers wil dat het kabinet goed luistert naar de burgemeesters die pleiten voor het openen van de terrassen. "Als zij zeggen beter te kunnen handhaven als de terrassen open zijn, dan zeg ik - als Diederik Gommers en níet als OMT-lid - dat je die kennis en kunde van de burgemeesters moet gebruiken." Dat zegt hij in 1 op 1.

Het OMT wees gisteren tijdens het Catshuisberaad elke vorm van versoepeling af. De voorspellingen, waaronder een ic-piek van 950 eind april, zou een te groot risico zijn. "Het komt in de buurt van de 1000 covidpatiënten die we kunnen hebben. Daarna moet je alle klasse 3-zorg (operaties die nu maximaal zes weken kunnen worden uitgesteld) afzeggen."

Gommers zegt dat het OMT op basis van die getallen geen mogelijkheden zag om te versoepelen. "Maar als de burgemeesters zeggen met andere experts: wij kunnen dat beter op een andere manier reguleren dan we nu doen, dan is dat de uitdaging. Als je maar minder besmettingen hebt, daar gaat het mij om."

Quote

Nog tweehonderd mensen erbij op de ic, en we zitten in code zwart

Code zwart

De huidige situatie in de ziekenhuizen is volgens Gommers kritiek. "Nog tweehonderd mensen erbij op de ic, en we zitten in code zwart", vertelt hij.

Tot afgelopen donderdag steeg het aantal ic-opnames tot een kleine 800. "Afgelopen woensdag en donderdag gaven meerdere ziekenhuizen aan dat ze extra bedden nodig hadden, maar niemand kon ze helpen. Dat is eigenlijk nog nooit gebeurd tijdens covid."

Sindsdien lijkt het aantal opnames te stagneren, maar: "ik durf nog niet te zeggen of we nu het plateau hebben bereikt. Het zijn net beurskoersen."

Moeilijker dan vorig jaar

Hoewel er in maart vorig jaar met 1400 mensen aanzienlijk meer covidpatiënten op de ic's lagen, is het voor de zorgverleners nu moeilijker dan toen, volgens Gommers. Dit komt ondermeer doordat gedurende de eerste golf de reguliere zorg werd afgeschaald en uitgesteld. Dat probeert men - wederom voor de operaties die maximaal zes weken kunnen wachten - koste wat kost te voorkomen.

Ziekteverzuim personeel

Een andere oorzaak is het toenemende ziekteverzuim onder het ziekenhuispersoneel. In zijn eigen Erasmus MC loopt dat momenteel op tot zo’n 15 procent. "Normaal gesproken hebben wij 44 ic-bedden. Nu hebben we al zo'n vier maanden 72 bedden." Aan elk bed staan vier ic-verpleegkundigen en volgens Gommers lopen die nu op hun laatste tandvlees. "Het voelt niet goed als er versoepelingen komen die leiden tot een toename van het aantal patiënten."

Hij is bang dat een gedeelte van het zorgpersoneel op een later moment het vak zal verlaten door deze enorme werkdruk. "Daar moet ik echt niet aan denken." Oplossingen om hen te behouden liggen volgens Gommers in het bieden van meer ruimte over de invulling van hun vak. Inspraak bij de roostering en een hogere inschaling.
Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie