Binnenland
WNL

Onbegrip over verandering van kerstfeest naar winterfeest: 'Typisch iets uit grote steden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onbegrip over verandering van kerstfeest naar winterfeest: 'Typisch iets uit grote steden'

Veelgehoorde termen als 'kerstmis' en 'kerstfeest' zouden niet van naam moeten veranderen om bepaalde groepen in de samenleving te pleasen. Dat vindt pastoor Joost Jansen van de Noord-Brabantse parochie Het Heilige Augustinus in Heeswijk Dinther. "Bepaalde begrippen moeten gewoon blijven", zegt hij in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Net als vorig jaar was er ook recent weer commotie om kerstfolders van winkelketens, waarin soms het woordje kerst is vermeden. De verandering van de christelijke benamingen zou volgens critici alleen gebeuren om minderheden niet voor het hoofd te stoten. Dit jaar ligt supermarktketen Lidl onder vuur. Eerder was dat nog de Hema, die met naamsveranderingen een knieval zou maken voor de islam.

Stad en platteland

"Ik vind het jammer", zegt pastoor Jansen over de winkels die het woord kerst in de ban doen. "Bepaalde benamingen moet je zo houden, je hebt ze ook gekregen van je voorouders." Ook trendwachter Richard Lamb vindt die verandering moeilijk, maar snapt wel waarom winkels hiervoor kiezen.

"Commerciƫle bedrijven moeten hele grote doelgroepen bedienen. En als die groepen diverser worden, wil je ze toch als aanbieder zien te bereiken." Het verdwijnen van bijvoorbeeld de term 'kerst' is volgens Lamb vooral iets uit de grote steden. "Er is een grote tegenstelling tussen de grote steden en het platteland. Als je uit de grote stad bent zie je veel meer de traditionele waarden van kerstmis en kerstfeest."

Ster advertentie
Ster advertentie