Binnenland
BNNVARA

Alleen de populairste meiden overleven het in deze Aziatische meidengroep

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alleen de populairste meiden overleven het in deze Aziatische meidengroep

Kinderen voor Kinderen meets The Hunger Games, de documentaire BNK48: Girls Don't Cry geeft een kijkje in het leven van de meiden achter de populairste meidenband van Thailand. In De Nieuws BV vertellen Mai Verbij en Thailandcorrespondent Annelie Langerak over dit populaire Aziatische fenomeen.

Video niet beschikbaar

Aziatische popmuziek zit de afgelopen jaren flink in de lift en worden ook in westerse landen steeds populairder. Daar zitten veel extravagante en anderszins bijzondere acts tussen maar de meidengroep BNK48 is op een hele nieuwe manier interessant. De band bestaat momenteel namelijk uit meer dan vijftig leden en daar komen er ieder jaar alleen maar meer bij.

Maar zoals een voetbalteam nemen de meiden het iedere paar maanden tegen elkaar op in een strijd voor een plek in de selectie. Voor elke nieuwe single is slechts plek voor de zestien populairste meiden en het publiek bepaalt wie dat zijn. De documentaire BNK48: Girls Don’t Cry, die deze week in première ging op het International Film Festival Rotterdam (IFFR), laat zien hoe het er onderling aan toe gaat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Japan

Het concept van de band komt oorspronkelijk uit Japan. Daar werd in 2005 de band AKB48 opgericht door producer Yasushi Akimoto. Hij wil een meidengroep bij elkaar brengen die je zelf kunt ontmoeten. Dat wordt uiteindelijk het 48-concept, waarbij fans op hun favoriete bandlid kunnen stemmen via lootjes in de singles. Mai Verbij, die zelf ooit in een opleidingstraject zat voor een J-popband, volgt de band op de voet en weet dat de populariteit enorm is: "In Japan is het de populairste meidengroep. Inmiddels heb je ook per provincie en zelfs per stad zo’n concept. Hun liedjes staan eigenlijk nu standaard in de top 10."

Vanuit Japan is het concept van deze meidenband verspreidt over heel Azië en tegenwoordig hebben China, Indonesië, de Filipijnen, Vietnam, Taiwan en Thailand hun eigen 48-band. Qua opzet zijn de bands identiek, ze brengen zelfs dezelfde liedjes uit, waarbij zelf het grootste deel van de tekst letterlijk wordt vertaald.

Schandalen

Met zoveel rivaliserende meisjes en focus op aandacht liggen schandalen natuurlijk op de loer. Deze week nog kwam een van de leden van de Thaise band in het nieuws omdat ze tijdens een optreden een t-shirt droeg met een swastika erop. Thailand correspondent Annelie Langerak vertelt: "Dit lid heeft huilend op het podium haar excuses moeten maken. Maar het komt wel vaker voor. Er is hier heel weinig historisch besef over de Tweede Wereldoorlog, de jodenvervolging en Hitler." Of het uiteindelijk ook haar populariteit heeft geschaad zal blijken bij het volgende populariteitsmeting.

De film BNK48: Big Girls Don’t Cry is deze week nog te zien op het IFFR.

BNK 48

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie