Binnenland
EO

Tweede Kamervoorzitter: rechtstaat aangetast door doodsbedreigingen aan Caroline van der Plas

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede Kamervoorzitter: rechtstaat aangetast door doodsbedreigingen aan Caroline van der Plas

De doodsbedreigingen aan het adres van Tweede Kamerlid Caroline van der Plas tasten de democratie en rechtstaat aan, zegt Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp bij Dit is de Dag. "Kamerleden moeten overal en altijd hun werk in veiligheid en vrijheid kunnen doen. Op deze manier maak je Kamerleden monddood."

Vera Bergkamp over boerenprotesten

Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) stopt voorlopig met publieke optredens vanwege doodsbedreigingen. "Ze zijn niet mals en ze hebben het over de kogel en dat soort dingen", zegt Van der Plas zelf in een video op social media.

Monddood

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp zegt het belangrijk te vinden zich uit te spreken tegen dit soort bedreigingen. "Op deze manier maak je Kamerleden monddood", zegt Bergkamp. "Het is heel belangrijk dat Kamerleden overal en altijd hun werk in veiligheid en vrijheid kunnen doen. Als mensen zich niet veilig voelen dan tast dat de democratie en rechtstaat aan."

Het is niet voor het eerst dat politici bedreigd worden door boeren. Eerder werden onder meer minister van der Wal en CDA-Kamerlid Derk Boswijk bedreigd. Wat de Kamervoorzitter betreft is het tot hier en niet verder: "Ik doe een oproep aan de actievoerders om de rust en de kalmte te bewaren en met elkaar in gesprek te blijven. We zien met elkaar dat het onderwerp veel emotie oproep, maar dat mag nooit reden zijn voor bedreigingen, intimidatie of het overtreden van de wet."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie