Binnenland
MAX

Publiekshistoricus Tijmen Dokter: 'Kinderen voor Kinderen heeft de plank volledig mis geslagen'

foto: BNNVARA/KINDERENVOORKINDEREN
  1. Nieuwschevron right
  2. Publiekshistoricus Tijmen Dokter: 'Kinderen voor Kinderen heeft de plank volledig mis geslagen'

Het nieuwe lied van Kinderen voor Kinderen heet Twee minuten stilte. Het doel van dit lied is om de 4 mei herdenking uit te leggen aan de jeugd. Maar volgens publiekshistoricus Tijmen Dokter heeft Kinderen voor Kinderen de plank volledig mis geslagen. Hij vertelt in Villa VdB waarom hij teleurgesteld is.


Video niet beschikbaar

Noem dat woord

Het stuit Dokter tegen de borst dat de kern van 4 mei wordt gemist. "Het lied is geschreven voor dodenherdenking, maar het hele lied lang wordt de Tweede Wereldoorlog niet genoemd." Op die manier maak je volgens Dokter het lied te universeel en verdun en verzwak je het. Daarvoor is het thema te belangrijk, zegt hij: "We zijn op 4 mei twee minuten stil omdat we hier vijf jaar lang een bezetting hebben gehad, er zijn in de hele wereld tientallen miljoenen mensen gestorven en er zijn ook in Nederland mensen weggevoerd en omgebracht. Daarom zijn we stil. Dan vind ik het raar dat ze het woord oorlog niet eens noemen."

Vinden wat je vindt

BNNVARA, de omroep die verantwoordelijk is voor Kinderen voor Kinderen, heeft in een uitgebreid statement laten weten dat ze wel tevreden zijn met het lied en de videoclip.

Statement BNNVARA:

"Het lied Twee Minuten Stilte is in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het Metropole Orkest gemaakt. Het doel van het lied is om op een laagdrempelige manier herdenken en het vieren van vrijheid onder de aandacht te brengen bij kinderen. Dit overbrengen in een lied valt of staat wat ons betreft niet bij het noemen van de woorden 'oorlog' en 'Tweede Wereld Oorlog'. Samen met Nationaal Comité 4 en 5 mei vinden we de tekst en de videoclip, waarin wel meerdere Tweede Oorlog monumenten te zien zijn, op een goede manier gedaan. Iedereen mag natuurlijk vinden wat ‘ie vindt, ook dat is een van de boodschappen van het lied. We krijgen in ieder geval van ouders, kinderen en docenten ook veel positieve reacties op het nummer, zoals dat ze het lied zingen tijdens herdenkingsdiensten in de buurt."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie