Binnenland

Elisabeth Leijnse wint Libris Geschiedenis Prijs 2016

foto: Sander Heezenfoto: Sander Heezen
  1. Nieuwschevron right
  2. Elisabeth Leijnse wint Libris Geschiedenis Prijs 2016

[NOS] De Libris Geschiedenis Prijs is dit jaar gewonnen door Elisabeth Leijnse voor haar boek Cécile en Elsa, strijdbare freules. De biografie gaat over de verschillende levenskeuzes die twee dochters uit een aristocratisch gezin rond de vorige eeuwwisseling maakten.

Van Os maakte de winnaar bekend in het NPO Radio 1-programma OVT.

In het juryrapport beschrijft Henk van Os, de voorzitter van de vakjury, dat het boek een unieke blik geeft op het intellectuele leven van de tweede helft van de negentiende tot ver in de twintigste eeuw. "Dit meeslepende boek is levensgeschiedenis, cultuurgeschiedenis en maatschappijgeschiedenis in één."

Tiende keer

De jaarlijkse Libris Geschiedenis Prijs werd dit jaar voor de tiende keer uitgereikt en bekroont het beste historische boek van het afgelopen jaar dat er in slaagde een breed publiek aan te spreken. De winnaar krijgt een bedrag van 20.000 euro.

De prijs is een initiatief van de Libris boekhandels, het Rijksmuseum, NTR/VPRO, de Volkskrant, het Historisch Nieuwsblad en het Nederlands Openluchtmuseum.

Er waren 324 boeken ingezonden voor de prijs. Op de shortlist stonden verder Machiel Bosman, Philip Dröge, Lodewijk Petram en Annejet van der Zijl. Vorig jaar ging de prijs naar Alexander Münninghoff voor zijn boek De stamhouder.

Ster advertentie
Ster advertentie