Binnenland
NOSNTR

Ook Zeeland steunt oproep om terrassen te openen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook Zeeland steunt oproep om terrassen te openen

Net als de burgemeesters van Rotterdam, Den Haag en Utrecht wil ook burgemeester Jan Lonink van Terneuzen, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland, dat de terrassen zo snel mogelijk worden geopend. "Het is veiliger om met reservering mensen op een plek te zetten, dan dat ze samendrommen op openbare plekken", zegt Lonink daarover in het radioprogramma Nieuws en Co op NPO Radio 1.

Vorige maand pleitten de Zeeuwse overheden er in een brief aan het kabinet al voor om de terrassen in de kustprovincie te openen. Dat is volgens de partijen nodig omdat de vele toeristen in Zeeland buiten nu te vaak dicht op elkaar staan. Meer buitenmogelijkheden zou de veiligheid ten goede komen, meent Lonink. "Mensen willen toch wat eten en drinken, dat kun je wellicht in kleine stapjes reguleren."

Video niet beschikbaar

'Mensen gaan sowieso naar buiten met mooi weer'

Lonink: "Handhaving is buiten de terrassen veel moeilijker." Volgens de Zeeuwse burgemeester is het dan ook logischer om gebruik van de terrassen gereguleerd toe te staan. "De angst dat terrassen veel publiek aantrekken hebben wij niet. Mensen gaan sowieso wel naar buiten met mooi weer."

Volgens de burgemeester is het hem niet om de economische impuls te doen, maar wil hij vooral het samendringen van mensen buiten voorkomen, zoals recent in parken in de Randstad gebeurde.

Daarnaast hoopt Lonink dat als de terrassen opengaan, er meer begrip komt voor de andere maatregelen. "Als mensen zien dat er op dit gebied iets van ruimte ontstaat, hebben ze misschien minder moeite met maatregelen op andere terreinen."

Morgen bespreekt de Zeeuwse burgemeester het voorstel met de voorzitters van de andere veiligheidsregio's tijdens het wekelijkse Veiligheidsberaad. Ook de bezoekersregeling zal worden besproken, als onderdeel van een groter 'openingsplan'.

Zeeland

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie