Binnenland
MAX

Boonman bij de Britten: Niet aftellen maar doortellen

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Boonman bij de Britten: Niet aftellen maar doortellen

Luchthappen. ’t Is niet meer te doen. En mijn vlucht naar de Saatchi-gallery achter Sloane Square in Londen helpt ook niet echt. Beland ik daar in een tentoonstelling met als titel Black Mirror. Wie de Netflix-serie met deze titel kent, weet genoeg. Hier is het vooral bedoeld om met kunst de verdeeldheid in de samenleving en het collectieve onbehagen te verbeelden.

Daarvoor kan ik beter in Westminster, het politieke district, blijven. In de restaurants vlakbij het Lagerhuis kun je de verdeeldheid aanraken. Spreek twee politici aan en ze vinden allebei iets anders.

Wordt de Brexit-stemming uitgesteld? Met welk doel eigenlijk? Verlichten de Europese regeringsleiders de ademnood van Theresa May? Is Plan B toch gewoon weer Plan A? Als Brexit wordt uitgesteld, doen de Britten dan weer mee aan de Europese verkiezingen? Nigel Farage, Europarlementariër, ex-UKIP en anti-Brussel, gaat mogelijk een nieuwe partij oprichten om mee te doen aan die verkiezingen met als thema: ‘de Britten moeten nu toch echt uit de Europese Unie’.

Leg het allemaal maar uit…

Ik had vanmorgen nog iemand van het Margaret Thatcher Centrum aan de telefoon want ik wil naar de jaarlijkse Thatcher-lezing. Dit jaar is de spreker David Davies, die een poosje terug nog leiding gaf aan het Ministerie van Uittreding. Zeg maar het departement waar de afscheidsreceptie voor de EU-uittreding wordt voorbereid. Die receptie staat gepland voor 29 maart 2019, maar de ambtenaren op dit ministerie vinden het drukken van uitnodigingen nog te riskant.

Thatcher, oud-Brits premier, waarvan mij altijd één wijsheid is bijgebleven: het onverwachte gebeurt altijd. Het is het enige gezegde dat mij in het leven doorgaans zekerheid biedt. In de Brusselse politieke cultuur bestaat een ander gezegde. Daar kent iedereen het begrip 'stopping the clock'. Dat is zoiets als doen alsof het niet later wordt, wanneer de oplossing nog niet is gevonden.

Misschien dat ik vanavond eens langs ga bij mijn buurman. Hij, Kosta, heeft net als ik één kamer. Alleen is die van hem buiten en die van mij binnen. Hij had van de week zijn kinderen aan de telefoon in Bulgarije en ik mocht even meeluisteren. Immer opgewekt gaat hij, ’s-morgens als hij het portiek van de winkel waar hij ligt moet prijsgeven, naar een klusje hier of daar. Bulgarije is ook lid van de Europese Unie. Misschien dat hij nog een suggestie heeft, hoe je de toestand in dit land moet wegen. Vanuit een ander perspectief zie je dingen soms heel anders.


Kosta, de Bulgaarse buurman van Kees Boonman in Londen - Foto: Kees Boonman

Kees Boonman is politiek commentator, elke week op zaterdag te horen bij Nieuwsweekend van Omroep MAX en regelmatig bij Spraakmakers van KRO-NCRV. In aanloop naar de Brexit-stemming in het Britse Lagerhuis schrijft hij elke dag een blog op NPORadio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie