Binnenland
KRO-NCRV

Ab Osterhaus houdt zijn hart vast voor het najaar

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ab Osterhaus houdt zijn hart vast voor het najaar

Viroloog Ab Osterhaus maakt zich zorgen om deze herfst en de naderende winter. "Men denkt in Nederland dat de pandemie voorbij is. Dat is niet zo: we zitten in de staart van de pandemie", zegt hij bij 1 op 1. In Nederland moet het OMT op dit moment volgens Osterhaus de vinger goed aan de pols houden.

"Als ik zo naar de negatieve voorspellingen kijk die ik over corona heb gedaan, zijn die meestal uitgekomen. En ik hou mijn hart vast", vertelt de viroloog.

Osterhaus maakt zich nog geen grote zorgen over de nieuwe ‘deltaplus-variant’, ook wel aangeduid als AY 4.2. "Maar je moet er in zijn algemeenheid rekening mee houden dat er nieuwe varianten zullen komen, die sneller rond zullen gaan." Daarnaast denkt Osterhaus dat "we rekening moeten houden met varianten die onder het vaccin uit dreigen te komen".

Heftige griepgolf

De stijging van het aantal griepgevallen baart Osterhaus zorgen. Bij een heftige griepgolf, zoals in de herfst en winter van 2017, belanden veel mensen in het ziekenhuis. De zorg kan dat op dit moment niet aan. Hij is er daarom groot voorstander van dat álle zestigplussers een griepprik halen. "Dat wordt echt essentieel – echt een must. Het is het meest veilige vaccin dat we kennen, en we weten dat de druk op de ziekenhuizen enorm veel lager wordt."

Osterhaus worstelt met de vraag hoe om te gaan met de situatie in de ziekenhuizen, als de druk op de zorg te groot wordt. "Wat doe je met een patiënt die aankomt, benauwd is, en bewust niet gevaccineerd is? Die moet je natuurlijk helpen." Maar wat doe je als de keuze gemaakt moet worden tussen die bewust ongevaccineerde patiënt, en een persoon met acuut hartfalen? Osterhaus noemt dat een ethische vraag die heel moeilijk te beantwoorden is.

Maatregelen aanscherpen

In zijn algemeenheid verbaast het Osterhaus dat Nederlanders zo relaxed zijn. "Het lijkt wel over in Nederland. Ik denk dat dat wat voorbarig is." Hij pleit ervoor dat men zich minimaal aan de maatregelen moet houden, en zodra we de dreiging voor de ziekenhuizen zien toenemen, dat de maatregelen worden aangescherpt. In Duitsland en bijvoorbeeld Spanje, wordt volgens Osterhaus veel strakker gehandhaafd. "Daar kom je zonder mondkapje een tankstation niet in."

Een mondkapjesplicht is daarbij volgens Osterhaus overigens "verreweg het makkelijkst" om opnieuw in te voeren. "Mondkapjes helpen ook voor een heel groot deel tegen griep, helpen tegen corona. En we moeten alles doen wat helpt om die besmettingsdruk omlaag te krijgen." Anders zou het volgens Osterhaus "best zo kunnen zijn dat we zo weer tegen een lockdown aan komen te zitten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie