Binnenland
NOSNTR

NAM wil maar 50 huizen versterken in plaats van 26.000, Groningers en Kamerleden woedend

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NAM wil maar 50 huizen versterken in plaats van 26.000, Groningers en Kamerleden woedend

In Groningen hoeven volgens de NAM geen 26.000 huizen te worden versterkt, maar slechts vijftig. Dat zegt directeur Johan Atema van de Nederlandse Aardolie Maatschappij in de NRC vandaag. Volgens de NAM is de kans op aardbevingen veel kleiner nu de gaswinning wordt beëindigd.

Atema zegt dat de huizen in het aardbevingsgebied waarover concrete afspraken zijn gemaakt, kunnen worden versterkt. "Daar hebben we geen discussie over. Maar van die 26.000 panden is de helft nog niet geïnspecteerd. Die mensen weten niet of hun huis veilig is of niet. Maar volgens de laatste berekeningen blijkt dat minder dan vijftig huizen vanwege de veiligheid hoeven te worden versterkt. Als we volgend jaar de gaskraan sluiten, zijn het er nog minder."

De NAM is niet betrokken bij de besluitvorming van de versterkingsoperatie, maar moet wel betalen voor alle schade die is veroorzaakt door gaswinning in het gebied. Atema zegt dat de NAM vorig jaar hiervoor 1 miljard euro heeft betaald. "Maar kan de NAM alles betalen wat de overheid belooft, en wat niet met gaswinning of de gevolgen ervan te maken heeft? Nee, dat kunnen wij niet en moeten wij ook niet", zegt Atema.

Dick Kleijer, voormalig secretaris van belangenbehartiger Groninger Bodem Beweging, is kwaad over de uitspraken van Atema: "Er is niets veranderd, ze zitten nog steeds in de ontkenningsfase. Ze moeten gewoon hun verantwoordelijkheid nemen voor wat ze aangericht hebben. Ze moeten gewoon dokken. Dit is een pr-stunt, elk woord dat je eraan besteedt, is eigenlijk te veel. Het slaat echt nergens op."

"En net in een week waarin honderden schademeldingen geweest zijn naar aanleiding van een beving komen zij weer met dit bericht. Het is van een treurigmakende voorspelbaarheid", besluit Kleijer. Eind vorige maand werd in de omgeving van het dorp Huizinge in Groningen een aardbeving gemeten met een kracht van 2,3 die het gevolg was van gaswinning.

NC NAM

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie