Binnenland
BNNVARA

Tuintips: hoe help je de dorstige natuur?

foto: Fotograaf: PietBroekhoffoto: Fotograaf: PietBroekhof
  1. Nieuwschevron right
  2. Tuintips: hoe help je de dorstige natuur?

Met het warme weer kan de natuur wel wat hulp gebruiken. Door de droogte hebben de meeste dieren en planten vooral last van een gebrek aan water. Hoe kun je dorstige dieren en planten in de tuin helpen?

Dorstige dieren

Door schotels met water in de tuin te zetten, kun je dorstige dieren een handje helpen. Voor kleine zoogdieren, zoals egels, kun je een bakje met water op de grond neerzetten. Zet dit bakje bij voorkeur op een schaduwrijke plek. Het drinkbakje moet niet te diep zijn, anders kunnen kleine dieren erin vallen en er niet meer uit kruipen.

Vogels moeten met warme dagen extra drinken om niet uit te drogen. Door een schaal met water neer te zetten kun je de vogels helpen. Dit kan in de tuin, maar ook op het balkon. De meeste tuinvogels zijn bang voor diep water. Ze drinken en poedelen het liefste in een badje dat lijkt op een plas water. Gebruik daarom een schaal met lage zijkanten die in het midden niet dieper is dat vijf centimeter. Bij voorkeur staat deze schaal op een plaats waar huiskatten niet bij kunnen, bijvoorbeeld op een verhoging. Vogels zijn kwetsbaarder met een nat verenkleed. Het is belangrijk om het water dagelijks te verversen.

Vijver

Heb je een vijver, dan zijn deze maatregelen niet nodig. Dieren drinken net zo graag van het vijverwater. Wel is het belangrijk dat de vijver glooiende oevers heeft, zodat dieren die in het water terecht zijn gekomen er weer uit kunnen komen. Voor een vijver met steile oevers kan een een uitloopplank een oplossing zijn.

Dorstige tuinplanten

Ook tuinplanten hebben last van de droogte. Anna Kemp, ontwerper natuurlijke tuinen en vogelbeschermer, geeft vijf gouden tuintips.

  • Geef als de grond echt droog is en planten verslappen één keer per week een flinke hoeveelheid water. Liefst ’s ochtends vroeg direct aan de voet van de planten zelf. Je zult merken dat je bij aanhoudende droogte minder vaak water hoeft te geven.
  • Maak zoveel mogelijk gebruik van regenwater dat je opvangt in een regenton: het water is gratis en heeft de temperatuur van de buitenomgeving (dat is beter voor de planten).
  • Verwerk extra (zelfgemaakte) compost of humus in de grond tussen de planten. De bodem kan vocht daardoor langer vasthouden.
  • Zet de planten op de juiste plek in de tuin. Houd rekening met zonminnende soorten en met planten die juist van veel schaduw houden. Dit scheelt water geven.
  • Zorg voor open bestrating van paden en terras waardoor het regenwater in de bodem kan zakken, zoals grind boomschors, split of een graspad.

Met behulp van deze tips kun je de natuur een handje helpen gedurende de droogte. En.. gelukkig voor de meest soorten (maar minder voor de zon-liefhebbers onder ons) gaat het waarschijnlijk vanavond weer regenen!

Bron: Zoogdiervereniging, Vogelbescherming

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie