Binnenland

Journalisten Bolt en Follender vrij en 'in goede gezondheid'

foto: ELNfoto: ELN
  1. Nieuwschevron right
  2. Journalisten Bolt en Follender vrij en 'in goede gezondheid'

Na dagen van onzekerheid en tegenstrijdige berichten zijn de ontvoerde Nederlandse journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender vrijgelaten.

De Colombiaanse overheidsinstantie Defensoria del Pueblo, die heeft bemiddeld, twittert foto's van het tweetal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bolt en Follender hebben met het Colombiaanse radiostation Caracol gesproken. Ze zeggen dat ze veertien uur hebben moeten lopen, maar in goede gezondheid zijn. Wel hebben de twee gevreesd voor hun levens.

Herroepen

De guerrillabeweging ELN, die het tweetal zaterdag ontvoerde, meldde gisteren via Twitter dat ze in goede gezondheid waren overgedragen aan de humanitaire missie die de ontvoering onderzoekt, maar de bevestiging hiervan bleef uit. Ook was er geen teken van leven van de journalisten.

Later trok de ELN het bericht zelfs weer in. "Over de Nederlandse mannen die gevangen zijn. Vanmiddag ontvingen we een verslag over hun bevrijding, maar we zijn niet in staat geweest om het goed te bevestigen. Wij bieden onze verontschuldigingen aan", zei de groepering op Twitter.

Presentator Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender maakten in Colombia opnamen voor het tv-programma Spoorloos.

Bron: ELN

Bolt: 'Het was zwaar'

"Het gaat goed met ons. We hebben alleen wat kleine wondjes door de struiken, maar verder gaat het fysiek en geestelijk goed", zei Derk Bolt in een interview op het Colombiaanse radiostation Caracol Radio.

"Het was heel zwaar, maar onze ontvoerders waren heel aardig, met veel respect. Bijna als vrienden", vertelde Bolt op de radio. Volgens Bolt zeiden de guerrillastrijders herhaaldelijk dat hun levens niet in gevaar waren.

"We gaan niet meer terug naar Catatumbo", zei Bolt. Volgens de presentator zei iedereen dat het veilig was in het gebied waar ze reisden toen ze werden ontvoerd. "Niemand zei: ga niet naar El Tarra."

Onvergetelijk

In een televisie-interview bij La Opínión vertelde Bolt dat het een onvergetelijke ervaring was, "maar ook zo iets ongewoons, zo onverwacht, ik had nooit gedacht dat zoiets kon gebeuren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hij noemde het moment van zijn vrijlating een moment van "enorme vreugde". "Je hebt niets te zeggen, je hebt niets. En nu hebben we het allerbelangrijkste, de vrijheid."

Eugenio Follender zei dat het zwaar was en dat hij heel erg blij is met zijn vrijlating. "Ik kijk ernaar uit om mijn familie terug te zien."

Dank

Bolt en Follender bedankten iedereen die heeft geholpen bij het proces van hun vrijlating en alle journalisten uit de hele wereld voor hun inspanningen.

Bolt zou bij zijn vrijlating een schriftelijke verklaring hebben meegekregen van ELN met punten voor het vredesoverleg in Quito.

Persbericht KRO-NCRV

In een persbericht laat KRO-NCRV weten blij en opgelucht te zijn met de vrijlating van Bolt en Follender.

''We zijn blij en opgelucht dat Derk Bolt en Eugenio Follender vrij zijn. Wij zijn iedereen die heeft bijgedragen om Derk en Eugenio vrij te krijgen dankbaar. In het bijzonder dank aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij hebben er zowel in Den Haag als in Colombia alles aan gedaan om dit voor elkaar te krijgen. Net als de families, hebben wij ons als naaste collega’s van KRO-NCRV grote zorgen gemaakt. We zijn zeer gelukkig dat ze naar huis kunnen.''

Ster advertentie
Ster advertentie