Binnenland
PowNed

KLM krijgt miljarden, cultuursector 300 miljoen: ‘Volstrekt verkeerde houding’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. KLM krijgt miljarden, cultuursector 300 miljoen: ‘Volstrekt verkeerde houding’

"Ik word hier écht boos om", zegt Volkskrant-dansrecensent Annette Embrechts in Goed Ingelichte Kring. Het kabinet schiet KLM te hulp met 2 tot 4 miljard euro coronasteun, terwijl de cultuursector 300 miljoen krijgt. Ze begrijpt die keuze totaal niet: "In de culturele sector staan veel meer banen op het spel."

Embrechts vindt de houding van het kabinet in de coronacrisis "volstrekt verkeerd". Volgens haar moet de overheid duidelijkere voorwaarden stellen aan de Nederlandse coronasteun. Zeker voor bedrijven als Booking.com, die al jaren de vruchten plukt van een belastingdeal maar nu zijn handje ophoudt.

"Als je belasting ontduikt, kom je niet in aanmerking voor de staatssteun", vindt Embrechts. "Toen minister Koolmees over Booking.com werd aangesproken, hoorde ik hem zeggen: 'Ik kan niet in de portemonnee van een bedrijf kijken. Ik ga geen voorwaarden stellen, want daar hebben we nu geen tijd voor'." Juist nú moet je met voorwaarden komen, vindt Embrechts.

‘Ik wil het even voor de cultuursector opnemen’,

Veel meer banen

Ook is ze verbolgen over de 2 tot 4 miljard euro coronasteun die KLM krijgt. "Ik wil het voor de cultuursector opnemen", zegt Embrechts. "Daar heeft mevrouw Engelshoven maar 300 miljoen euro voor uitgetrokken, terwijl 300 duizend mensen in deze sector werkzaam zijn. Bij KLM werken er maar 32 duizend. In de luchtvaart gaat het om 82 duizend mensen. Onder het mom van 'we houden banen overeind' steekt het kabinet zoveel geld in KLM, maar in de cultuursector gaat het om veel meer banen."

Wat zou voor nu de beste oplossing zijn? "Geef die steun als een lening, niet als een gift", zegt Embrechts. "Zodra bedrijven herstellende zijn, kunnen ze het terugbetalen. Dat is volgens mij het simpelst."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Update (2 juni 2020): ondertussen is bekendgemaakt dat de coronasteun voor een deel zal bestaan uit directe leningen van de staat aan KLM, en deels uit garanties van de staat op bankleningen die aan de maatschappij worden verstrekt. Besluiten over de voorwaarden en het precieze bedrag zijn nog niet genomen.

Goed Ingelichte Kring

Elke laatste zaterdag van de maand luister je tussen 15.00 en 16.00 uur naar Goed Ingelichte Kring op NPO Radio 1. In dit programma, gepresenteerd door Chazia Mourali, geven de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar op de actualiteit.

Ster advertentie
Ster advertentie