Binnenland

Hennis: aftreden lost niets op, ik moet optreden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hennis: aftreden lost niets op, ik moet optreden

[NOS] Minister van Defensie Hennis vindt niet dat ze moet aftreden vanwege het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de dood van twee militairen door een mortiergranaat. In het rapport staat dat Defensie ernstig tekort is geschoten bij het waarborgen van de veiligheid van Nederlandse militairen in Mali.

Bij het ongeluk vorig jaar kwamen twee militairen om en raakte een derde zwaargewond. Volgens de onderzoeksraad deugde de munitieveiligheid niet en was de acute medische zorg niet op orde.

Greetje Groenbroek, de moeder van de overleden militair Henry Hoving, reageert in Nieuws en Co op het rapport. ''De conclusies kwamen behoorlijk binnen bij ons, dit hadden we niet verwacht'', zegt Groenbroek. Het is goed dat het onderzoek is uitgevoerd, vindt ze. ''Dit was op een andere manier nooit boven water gekomen.''

De moeder van Henry Hoving reageert op OVV rapport

Minister Hennis benadrukt dat ze politiek verantwoordelijk is. "Maar ik weet niet of aftreden iets oplost", zegt ze in een reactie op het rapport. "Liever treed ik op om herhaling te voorkomen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Premier Rutte vindt dat Hennis kan aanblijven. "Zij gaat nu zich verdedigen, dat kan ze heel goed, daar heeft ze mij niet bij nodig", aldus Rutte bij inloop van de formatiegesprekken.

De conclusie van het rapport is hard binnen gekomen, zegt Hennis. "Iedereen stelt zichzelf de vraag: wat had ik kunnen doen om dit te voorkomen."

Verbetering toezicht en acute medische zorg

Het ongeluk in Mali heeft volgens Hennis ons allemaal diep geraakt. "De veiligheid en gezondheid van onze militairen staat bij iedereen voorop. Het is onze plicht om herhaling te voorkomen en volledige openheid van zaken te bieden aan de nabestaanden en onze medewerkers."

Defensie neemt de aanbevelingen van de onderzoeksraad vanzelfsprekend over, meldt Hennis. Die gaan onder meer over beter toezicht op de staat van wapens en munitie en verbetering van de acute medische zorg tijdens missies.

Volgens de minister zijn er direct na het ongeval al maatregelen genomen. Zo worden de bewuste mortieren en granaten niet meer gebruikt en is de munitieopslag in Mali aangepast.

Reacties

Defensie zal binnen zes maanden met een uitgebreidere reactie komen op het rapport van de OVV. De Tweede Kamer reageert geschrokt op het rapport. Volgende week is er een debat over de kwestie.

In Nieuws en Co wordt er meer aandacht besteed aan het rapport en de reacties. Vanaf 16.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie