Binnenland

Is moderne kunst eenzijdig links?

foto: Foto: Stedelijk Museumfoto: Foto: Stedelijk Museum
  1. Nieuwschevron right
  2. Is moderne kunst eenzijdig links?

[EO] Het Stedelijk Museum neemt met tentoonstellingen maatschappelijk stelling tegen populisme. 'Het is eenzijdig links', vindt Kamerlid Thierry Baudet. Een knetterend debat in Dit is de Dag.

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft een aantal politieke getinte exposities, waarin stelling wordt genomen tegen populisme in Europa. "Kunst is kritisch en geëngageerd. Dat is relevante kunst", verdedigt Margreet Schavemaker van het Stedelijk Museum.

Stedelijk Museum maakt keuzes: 'maar het is niet een soort smaak'

"Kunst die jullie selecteren heeft een linkse maatschappijvisie", vindt kamerlid Baudet. "Je ziet nauwelijks realistische kunst. Ik grote eenzijdigheid in de kunst. Een bepaalde stijl: het abstracte expressionisme wordt gepromoot. Je ziet het bij alle moderne kunstuitingen van deze tijd, dat ze in hetzelfde politieke spectrum zijn: pro EU, pro open grenzen. mensen zijn heel erg bezig om partij te kiezen, altijd tegen rechts. Ik vind dat zo voorspelbaar worden. Wat je niet of nauwelijks ziet is realistische kunst."

Godwin

Advocaat Sidney Smeets - ook te gast in Dit is de Dag - vindt het gevaarlijk als kamerleden zich bemoeien met kunstuitingen. Hij ziet parallelen met het Derde Rijk, waarin bepaalde moderne kunstvormen taboe werden verklaard. "Ik vind het eng omdat we in de jaren dertig hebben gezien dat er totalitaire regeringen waren die hun invloed uitoefenden op kunst." Baudet reageerde geprikkeld: "Dit is de godwin aller godwins. Wij willen niks verbieden, maar we zien vooral eenzijdigheid in de beeldende kunst en muziek"

Mevrouw Schavemaker van het Stedelijk Museum ontkent dit ten stelligste. "Er is veel meer bij ons te zien dan abstracte kunst. Onze collectie zit vol met realistische kunst. Wij laten bij het Stedelijk Museum zien wat wij goed vinden. Natuurlijk zijn dat keuzes, maar het is niet een smaak. Het gaat om kwaliteit, urgentie en actualiteit."

Het Stedelijk Museum heeft dit jaar vijf tentoonstelling over migratie. Directeur Beatrix Ruf omschreef het in de Volkskrant als tegenwicht tegen het populisme in Europa.

Baudet mist vooral modern realisme in musea. Als voorbeeld noemt hij het werk van kunstenaar Wim Heldens. Dit is een voorbeeld van Heldens werk:

Ster advertentie
Ster advertentie