Binnenland
BNNVARA

Massale sterfte in nederlandse wateren

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Massale sterfte in nederlandse wateren

Kokkels zijn massaal gestorven op droogvallende platen in de Waddenzee, de Oosterschelde en de Westerschelde tijdens de extreme droogte van de afgelopen maand zijn. Op veel plekken lagen de platen bezaaid met stervende en pas gestorven kokkels. Dit melden onderzoekers van de universiteit van Wageningen in Vroege Vogels.

Kokkels gaan massaal dood door warmte

Sterftecijfers

Het is de ergste kokkelsterfte sinds 1990, toen Wageningen begon de stand van de kokkels in kaart te brengen. Of de droogte en warmte de oorzaak is van de sterfte staat nog niet helemaal vast, maar dit is wel de meest voor de hand liggende oorzaak. Overal was de kokkelsterfte namelijk hoog en in het geval van een ziekte zou de sterfte plaatselijker zijn geweest. De kokkels worden nog onderzocht om ziekte uit te sluiten.

Ondiep water

Kokkels kunnen slecht tegen te hoge temperaturen van het water. Uit een wetenschappelijke studie uit Portugal is gebleken dat 100% van de kokkels stierf als ze langer dan zes uur werden blootgesteld aan een temperatuur van 35 °C. Het is mogelijk dat kokkels aan deze hoge temperaturen zijn blootgesteld tijdens laag water. In de Oosterschelde is een temperatuur van 30,9 graden gemeten in het ondiepe laagje water boven een plaat op 2 augustus.

Gevolgen vogels

De kokkelsterfte is slecht nieuws voor vogels. De scholeksters hebben voldoende schelpdieren nodig als voedselbron om de winter goed door te komen. Kokkels zijn een belangrijk onderdeel van hun dieet. Het kan jaren duren voordat de kokkelstand weer hersteld is.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie