Binnenland
NTRPowNed

Zorg of zegen? 'Friese dorp Holwerd in 2025 aan zee'

foto: VINCENT JANNINK / ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorg of zegen? 'Friese dorp Holwerd in 2025 aan zee'

Bewust een gat in de dijk maken, zodat een dorp aan zee komt te liggen en daardoor aantrekkelijker wordt om er te wonen? Als het aan stichting Holwerd aan Zee ligt, moet het in 2025 gaan gebeuren. Het dorp wil daarmee bruisender worden en de krimp aan inwoners tegengaan. Verschillende inwoners doen hun verhaal of delen hun zorgen in de bus van 5 Dagen.

Samen met zijn vader runt Anco van der Bos een akkerbouwbedrijf in Holwerd, vertelt hij. "Ik hoop niet dat het ten koste gaat van een groot deel van onze grond. Dat is de grootste angst die ik op dit moment heb."

Als het project Holwerd aan Zee wordt gerealiseerd, komt 10 tot 15 procent van de grond van het bedrijf onder water te staan, of wordt moeilijker bereikbaar. "Maar dat is wel de meest vruchtbare grond, de meest productieve grond, die wij in ons bezit hebben."

LTO Nederland trekt zich terug

Ook Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) geeft aan zich zorgen te maken over het project: vooral om mogelijke verzilting van het land en het risico dat het gebied mogelijk tot Natura 2000 wordt verklaard.

"De garantie dat dat nooit zou gebeuren, die hebben ze nooit kunnen geven", aldus akkerbouwer Van der Bos. Over verzilting maakt hij zich geen grote zorgen. "Daar ben ik genuanceerder over. Op dit moment speelt verzilting wel in deze regio, maar meer landinwaarts."

Toch zijn sommige boeren juist enthousiast over het 'gat in de dijk', zoals melkveehouder Frans Antonides. Een aantal van zijn percelen zullen dan onder water komen te staan. "Het idee van Holwerd aan Zee is dat de hele omgeving er beter van wordt. Dus de bevolking, maar ook de agrariërs eromheen. Recreatie zien wij als grote kans, want de industrie is helemaal weg. Ik zie het als mogelijkheid voor het dorp."

Volgens de melkveehouder is het vooral van belang dat er duidelijk wordt gecommuniceerd wat er precies gaat gebeuren. "Daar moeten van tevoren goede afspraken over worden gemaakt. Dat is wel degelijk mogelijk, en daarom kan het plan wat ons betreft wel doorgaan."

Recreatie in Holwerd

En wat vinden recreanten zelf over het plan? Sytze de Haan groeide zelf op in het dorp, maar hij koos om op 18-jarige leeftijd weg te gaan naar de stad. "Ik dacht, ik moet gewoon even weg. Even kijken wat de wereld me te bieden heeft."

Toch is hij nu teruggekeerd om een hotel-restaurant in het dorp te runnen. Samen met compagnons Rob Fox en Nicole van Barneveld opende hij in 2021 het hotel-restaurant Zee van Tijd. Waarom? "Dit dorp is eigenlijk een ongeslepen diamant. Er ligt een stigma op Holwerd; het zou het meest gepasseerde dorp van Nederland zijn. Maar er is hier zoveel te doen. Dan vind ik het een grote uitdaging om daar tóch iets van te maken."

Een gat in de dijk om Holwerd aantrekkelijker te maken. Hoe realistisch zijn de plannen? Luister vanavond naar een nieuwe uitzending van 5 Dagen (NTR / Powned) om 20.00 uur op NPO Radio 1.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie