Binnenland
NTRPowNed

Inwoners willen met gat in de dijk het Friese dorp Holwerd aantrekkelijk maken

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Inwoners willen met gat in de dijk het Friese dorp Holwerd aantrekkelijk maken

'Het meest gepasseerde dorp van Nederland': dat is hoe het Friese dorpje Holwerd bekend staat. Na zware periodes van krimp willen vier mannen nieuw leven blazen in het dorp. Het idee: een gat in de dijk maken, zodat Holwerd na bijna 500 jaar weer aan zee komt, vertellen ze in de bus bij 5 Dagen.

Wie wil er in Holwerd wonen? Jaarlijks rijden 1,3 miljoen mensen het dorp voorbij om de oversteek naar Ameland te maken, maar die gratis reclame helpt niet. Al tientallen jaren worden er plannen gemaakt om Holwerd uit de krimp te halen, maar ze blijven op de plank liggen.

Totdat totdat Marco Verbeek en drie anderen besluiten om één van die plannen af te stoffen: met een gat in de dijk zal de reuring terug worden gebracht naar het dorp, om de krimp tegen te gaan. Wat eerst klinkt als een bizar idee, groeit uit tot een groots project van de stichting Holwerd aan Zee. "Dat gat in de dijk, dat was magie! Dat trok aan."

‘De Mannen van Holwerd’

De Mannen van Holwerd, zoals Marco en de drie andere mannen van de stichting ook wel bekend staan, zijn aan de slag gegaan. Ze praten met verschillende belanghebbenden: van boeren tot natuurorganisaties, van de provincie tot recreanten.

Tineke Hoekstra, voorzitter van de dorpsraad Dorpsbelang, spreekt met inwoners. "De eerste bijeenkomst vergeet ik nooit meer. Er zat een zaal vol met mensen. Er kwamen ook echt wel vragen", vertelt ze aan 5 Dagen. "...en we kunnen best kritisch zijn, als Holwerters. Maar iedereen was positief en enthousiast."

Het totale kostenplaatje is naar schatting 100 miljoen euro. "Een gat in de dijk, waar slaat dat op? De eerste jaren ga je werken aan het luchtballon-idee", vertelt Marco Verbeek. "Uiteindelijk als je het gaat onderbouwen, denken mensen: het is toch wel goed. Daarmee hebben we heel snel 45 miljoen opgehaald."

5 Dagen...

Kritiek

Ook de Provinciale Statenverkiezingen zijn van groot belang voor de plannen van de stichting. De Gedeputeerde Staten hebben de afgelopen maanden verschillende adviezen gegeven, en ook nu blijft het spannend of de provincie het project groen licht geeft.

Toch is er ook kritiek: bij zowel bewoners, als de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO), als Wetterskip Fryslân, het waterschap. De zorgen draaien vooral om onduidelijkheden rondom de financiering voor beheer en onderhoud van het project.

"Men is altijd welkom geweest met de kritische blik", vindt voorzitter Hoekstra van de dorpsraad. "En ik denk ook wel dat dát de kracht is van de mannen van Holwerd aan Zee, dat ze daarnaar luisteren en wat mee doen. Dat kan het project eigenlijk alleen maar beter maken."

Burgerinitiatief

De vraag is of er daadwerkelijk een gat in de dijk komt. Inmiddels zijn er tien jaren verstreken sinds de eerste plannen van de Mannen van Holwerd. "Je hebt vaak genoeg momenten gehad van.. ja, ik stop er maar mee", zegt Verbeek. "Het is een fysieke doorbraak, maar wij zeggen het is ook een mentale doorbraak."

Want als burgerinitiatief komen er extra uitdagingen bij het project kijken, zegt hij. "Dan ga je toch de strijd aan met het traditionele: de wereld van overheden. En dan wordt het je niet altijd makkelijk gemaakt."

Toch blijft de stichting positief: ze willen Holwerd aan Zee in 2025 verwezenlijken. "Je weet dat het kan, dus daar houd je je ook aan vast. Er is moed voor nodig. Je blijft ook doorzetten, omdat je weet dat het kan."

Ster advertentie
Ster advertentie