Binnenland
NOS

Basisscholen starten nieuwe schooljaar met meer vacatures dan vorig jaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Basisscholen starten nieuwe schooljaar met meer vacatures dan vorig jaar

Scholen beginnen het komende schooljaar weer met flinke tekorten. Na onderzoek meldt de PO-Raad dat ze zelfs nog groter zijn dan vorig jaar.

Op dit moment zijn er nog ruim 3500 vacatures voor leraren in het basisonderwijs. De verwachting is dat 1400 daarvan voor het begin van het schooljaar niet zijn ingevuld. Vorig jaar waren dat er 1300.

De PO-Raad denkt dat scholen het komende schooljaar dan ook flink creatief moeten zijn om elke leerling voldoende les te kunnen geven.

De meeste vacatures zijn uitgeschreven voor leraren. Maar ook ander personeel is schaars: er wordt momenteel nog naar 400 onderwijsondersteuners en 320 schoolleiders gezocht. Bijna een op de twintig scholen dreigt daarmee zonder schoolleider te komen te zitten.

Het lerarentekort is vijf procent groter dan vorig jaar. Die toename is niet verrassend, want eerder werd al voorspeld dat het lerarentekort in 2027 zal oplopen tot meer dan 10.000 voltijdsbanen. Vooral scholen in de Randstad hebben last van de tekorten, maar ook in andere provincies merken scholen dat het lastig is om voldoende leraren te vinden.

Opmerkelijk is dat de PO-Raad ziet dat het aantal scholen met een lerarentekort afneemt, maar dat het aantal vacatures stijgt. Dat duidt erop dat scholen die al in de problemen zitten, meer moeite hebben om leraren te vinden.

Hierdoor loopt de kansenongelijkheid in het onderwijs volgens de raad op, iets waar de onderwijsinspectie dit voorjaar ook al voor waarschuwde.

Vooral scholen met kwetsbare leerlingen vinden moeilijk leraren, signaleert de PO-Raad. Zo verliest het voortgezet speciaal onderwijs, dat ook onder de PO-raad valt, leraren aan het reguliere voortgezet onderwijs, omdat zij daar beter worden betaald.

Klassen samenvoegen of naar huis

De personeelsproblemen leiden ertoe dat niet alle scholen voor elke groep een leraar hebben. Schoolleiders zullen in de zomervakantie moeten doorzoeken naar personeel.

Het afgelopen schooljaar hebben scholen ook al alle zeilen bij moeten zetten om te voorkomen dat klassen naar huis gestuurd moeten worden. Een op de vier schoolbesturen zegt noodgedwongen onbevoegden voor de klas te zetten, onder wie stagiaires van lerarenopleidingen. Ook vragen ze vaker aan hun personeel om later met pensioen te gaan.

De verwachting is dat ook volgend jaar scholen weer klassen naar huis moeten sturen. Ook worden groepen samengevoegd, of worden vakleerkrachten ingezet voor een sport- of muziekles.

De PO-Raad en Simone Leereveld van de Da Costaschool over het probleem

Ster advertentie
Ster advertentie