Binnenland

Tweede coronabesmetting door nerts, dierenartsen en fokkers ongerust

NTRNOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede coronabesmetting door nerts, dierenartsen en fokkers ongerust

In Nederland is er zeer waarschijnlijk sprake van een tweede besmetting van een nerts op een mens. Dat heeft minister Schouten laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. Verder kondigt zij aan dat er nog deze week maatregelen worden genomen bij nertsenfokkerijen, op basis van bevindingen van veterinair experts. "Alle denkbare maatregelen zullen daarbij worden overwogen."

Dierenartsen hebben in een brandbrief kritiek geuit op de aanpak van de minister tot nu toe, meldt het Brabants Dagblad. Zij vinden dat zij te stellig heeft gezegd dat het besmettingsrisico met corona op nertsenfokkerijen verwaarloosbaar is. Ook dierenarts Haiko Koenen maakt zich zorgen, vertelde hij in Nieuws en Co:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ruimen niet ondenkbaar

Op sommige bedrijven zijn mogelijk drastische maatregelen als ruiming nodig om de verspreiding van het virus tegen te gaan, schrijven de dierenartsen. Nertsenhouders delen de kritiek.

De dierenartsen zijn kritisch op de onderzoeken naar het besmettingsgevaar voor de omgeving en op de "geruststellende" berichten vanuit het ministerie.

Minister Schouten zei eerder dat ruimen van de bedrijven vooralsnog niet nodig is, omdat ze eerst wil kijken naar andere maatregelen. Ook zei ze dat het virus niet in lucht buiten de stallen hangt.

Deze week worden de uitslagen van veterinair epidemiologisch onderzoek verwacht, zegt Schouten. Dat is gedaan op drie locaties waar nertsen worden gefokt en waar mogelijk een besmetting van dier op mens heeft plaatsgevonden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie