Binnenland
NOSNTR

Epidemioloog Tostmann vreest verdere stijging coronabesmetitngen: 'We kunnen beter niets doen met kerst'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Epidemioloog Tostmann vreest verdere stijging coronabesmetitngen: 'We kunnen beter niets doen met kerst'

Er is weer veel te doen om de gestegen coronacijfers. In aanloop naar de persconferentie van morgenavond die premier Rutte en minister De Jonge zullen geven, lijken de cijfers niet te dalen en is er vandaag zelfs een flinke stijging in de coronacijfers. Ook Alma Tostmann, epidemioloog bij het Radboud UMC, maakt zich zorgen over de huidige trend.

Eerder vertelde Ernst Kuipers, voorzitter bij het Landelijk Netwerk Acute Zorg, op een persconferentie dat de stijgende cijfers zorgen baren. Nu dalen de cijfers nog, maar het zou volgende week weer kunnen meestijgen met de stijgende coronabesmettingen. Kuipers verwacht dan ook dat er niet versoepeld kan worden met de feestdagen.

“Ik begin mijn hart ook wel een klein beetje vast te houden. We zijn vanaf 1 december wel wat rianter gaan testen, dus ik hoop dat dát de verklaring is. Ik vrees echter met de huidige opnamen in het ziekenhuis het tegendeel”, vertelt Tostmann in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

Wintervirussen zijn nog in aantocht

De klassieke wintervirussen moeten ook nog komen. Dat gaat ook zijn effect hebben op de ziekenhuizen. Mensen kunnen met een gewone griep ook op de intensive care terecht komen, in de ziekenhuizen komen zij dan bovenop de mensen die lijden aan het coronavirus. Dat is iets dat de ziekenhuizen willen voorkomen, maar toch wel echt vrezen.

“Dat winterseizoen vrezen we zeker. Het geeft doorgaans ook veel problemen bij ziekenhuizen. Denk daarbij aan kinderen die binnen komen met het RS-virus en de mensen die met influenza ook op de intensive care belanden. Die stroom begint vaak pas vanaf januari, dus dat seizoen moet nog komen. Dat wil je niet bovenop elkaar hebben, daarom zijn we er ook bang voor”, gaat Tostmann verder.

De hoop is voor Tostmann daarom gevestigd op strengere maatregelen en een duidelijk standpunt van wat we willen bereiken met het huidige beleid. “Daarbij hoop ik op strengere maatregelen om toch nog even een extra slag te kunnen maken. Ik ben bang dat als het zo doorgaat, we met kerst niks kunnen gaan doen.”

N&C Corona

Ster advertentie
Ster advertentie