Binnenland
NOS

Efraim Zuroff, de laatste nazi-jager, sprak in Enschede

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Efraim Zuroff, de laatste nazi-jager, sprak in Enschede

Al meer dan drie decennia maakt hij jacht op nazimisdadigers. De in Amerika geboren Israëlische historicus én directeur van het Simon Wiesenthal Center in Jeruzalem: Efraim Zuroff. Gisteren sprak hij in de synagoge van Enschede over zijn missie de allerlaatste nog levende nazimisdadigers voor de rechter te krijgen. Schrijver Frank Krake nam het initiatief om Efraim Zurof naar Twente te halen.

Efraim Zuroff, de laatste nazi-jager, sprak vandaag in Enschede

Gerechtigheid

"Efraim Zuroff staat voor gerechtigheid", vertelt Krake. "Hij is geboren in New York, is Joods en al sinds 2005 directeur van het Simon Wiesenthal Center, en bezig om zoveel mogelijk Nazi's achter de tralies te krijgen. Hij heeft voor de Amerikaanse overheid heel veel onderzoek gedaan, dus zijn hele historie en alle kennis die hij heeft opgedaan heeft er voor gezorgd dat hij tientallen Nazi's achter de tralies heeft gekregen", legt Krake uit. "Maar nóg veel meer Nazi's zijn ontsnapt. Hij legde in zijn lezing uit dat hij over twee drempels moet stappen om iemand op te pakken. Het eerste is dat hij te werk moet gaan als een soort detective, en mensen moet opsporen. Het tweede is de politieke wil om ze ook veroordeeld te krijgen. Hij kan wel weten dat iemand in Bolivia, Canada of Duitsland zit, maar dat betekent nog niet dat de regering uit die landen wil meewerken om die persoon veroordeeld te krijgen of uit te leveren."

Jaagt actief

"Hij heeft dat heel vaak meegemaakt. Zelfs Amerika is nog heel moeilijk geweest in het meewerken van berechten van Nazi's. Ook Canada, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk. Pas eind jaren 80, na zijn inspanning, hebben die landen wetten aangenomen waardoor die Nazi's vervolgd kunnen worden. Er is nog een handjevol Nazi's actief. Zelf jaagt Zuroff nog actief op een Roemeense SS'er. Eerst moet hij het bewijs sluitend krijgen, dan kan die persoon opgepakt worden. Daar is hij nu mee bezig."

item nazi-jagers

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie