Binnenland
NOS

Waarschuwing voor weggebruikers vanavond: mist zorgt voor zeer slecht zicht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarschuwing voor weggebruikers vanavond: mist zorgt voor zeer slecht zicht

De ANWB waarschuwt mensen die vanavond en vannacht de weg op willen voor zeer slecht zicht en gevaarlijke rijomstandigheden. Het zicht kan door dichte mist teruglopen tot slechts enkele meters, zegt de ANWB.

Op plaatsen in het midden en het oosten van het land is de mist nu al hardnekkig. Op sommige plekken is het zicht minder dan 200 meter. De verwachting is dat de mist zich vanavond uitbreidt. Voor rond de jaarwisseling geeft het KNMI in het hele land code geel af.

Rond 00.00 uur zal het zicht naar verwachting op sommige plaatsen teruglopen naar 50 meter en lokaal zelfs tot minder dan 10 meter, vanwege kruitdampen van het vuurwerk.

Vliegverkeer Eindhoven plat

Het vliegverkeer op Eindhoven Airport werd vanochtend tijdelijk stilgelegd, vanwege dichte mist kon er niet worden opgestegen en geland. Rond 12.00 uur begon de mist daar op te trekken. Het vliegverkeer wordt weer hervat, zegt een woordvoerder. "Maar het duurt wel even voordat het schema weer is hersteld."

De dichte mist is een flinke tegenvaller voor de liefhebbers van siervuurwerk. Grote kans namelijk dat de kleurige ontploffingen vannacht deels aan het zicht worden onttrokken. Hoewel het volgens NOS-weerman Verhoef ook kan voorkomen dat de mist pas na middernacht echt dicht wordt.

Ook gladheid

Naast slecht zicht heeft Verhoef nog een weerwaarschuwing. "Mist in combinatie met temperaturen onder het vriespunt kan lokaal leiden tot gladheid, zeker op wegen waar niet veel wordt gereden."

Waarom de mist vanavond zo dicht is

"Voor mist heb je twee dingen nodig: vocht in de lucht en zogenoemde condensatiekernen, deeltjes waar dat vocht zich aan kan hechten", legt NOS-weerman Marco Verhoef uit. "Vanavond zit er veel vocht in de lucht en we gaan de lucht vervuilen met vuurwerkdampen, condensatiekernen dus."

Ster advertentie
Ster advertentie