Binnenland
EO

Zorgen over heropening hoger onderwijs: 'Juist deze leeftijdsgroep is de motor achter de grote golven'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgen over heropening hoger onderwijs: 'Juist deze leeftijdsgroep is de motor achter de grote golven'

Het mbo en het hoger onderwijs mag weer open zonder de anderhalve meter afstand. Dat gaat het kabinet vrijdag meedelen, melden Haagse bronnen aan de NOS. Antropoloog en lid van het Red Team, Ginny Mooy, heeft er bedenkingen bij: "Dit zijn plekken waar verschillende mensen bij elkaar komen, waar clusters ontstaan die zich weer verder verspreiden in de maatschappij", zegt ze in Dit is de Dag.

Ginny Mooy in Dit is de Dag

Antropoloog en lid van het Red team, Ginny Mooy deed onderzoek naar besmettingen in het onderwijs en en is terughoudend: "Ik vind het jammer dat het een kwestie is van helemaal open of dicht met weinig ertussen."

De huidige situatie doet Mooy denken aan maart vorig jaar: "We hebben een onzekere periode voor ons, en wat we nu gaan doen, bepaalt hoe we er uiteindelijk uitkomen. We weten niet hoe goed de vaccins werken tegen de transmissie, dat is nu een kwestie van vallen en opstaan. We zien overal ter wereld dat juist deze leeftijdsgroep de motor is achter de grote golven."

Stap voor stap

Stapje voor stapje zou het advies van Mooy zijn: "Dan voorkom je dat je later scherpere maatregelen moet nemen die voor iedereen draconisch zijn, ook voor de studenten. Dat is wat ik nu mis in het advies, bijvoorbeeld over het dragen van mond-neusmaskers. Ik mis de innovatieve ideeën van het onderwijs over hoe we dit veilig kunnen doen."

Volgens Lisanne de Roos van het Interstedelijk Studenten Overleg komt het besluit van het kabinet wel op het juiste moment. "Studenten hebben last van motivatie- en concentratieproblemen, eenzaamheid en somberheid. Ze hebben een mentale klap gekregen van het anderhalf jaar lang thuis zitten."

De Christelijke Hogeschool Ede heeft zich al goed voorbereid op het heropenen van het hoger onderwijs, zegt bestuursvoorzitter Jan Hol. "We hebben ervaring in hoe om te gaan met de coronasituatie. We kunnen goed open met de basisregels van het RIVM. Ons gebouw is doorgelicht op ventilatie en genoeg afstand. En wij blijven studenten oproepen zich van tevoren de testen: ben je goed gezond?"

Ster advertentie
Ster advertentie