Naar homepage
Binnenland

Bijzondere vondst in duinen Den Haag: een knalroze sprinkhaan
BNNVARA

foto: De roze bruine sprinkhaan (chorthippus brunneus). Foto: Aglaia Boumafoto: De roze bruine sprinkhaan (chorthippus brunneus). Foto: Aglaia Bouma
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijzondere vondst in duinen Den Haag: een knalroze sprinkhaan

In de duinen bij Den Haag is een bijzonder insect gevonden: een knalroze sprinkhaan. Door een zeldzame genafwijking kleuren de insecten roze, maar vaak bereiken ze niet de volwassen leeftijd door hun opvallende kleur. In Vroege Vogels trof entomoloog Aglaia Bouma een wel heel bijzonder exemplaar aan.

Erythrisme is een zeldzame vorm van kleurafwijking in de dierenwereld. Er zijn andere vormen van kleurafwijking bekend zoals albinisme, een lichte huidskleur en rode ogen, of leucisme, waarbij delen van de huid, vacht of veren wit kleuren. Bij erythrisme krijgt rood pigment de overhand in huid, vacht of veren.

Deze verkleuring kan twee oorzaken hebben. Ten eerste door het eten van voedsel met een hoog gehalte aan de kleurstof astaxanthine waardoor een dier een roze kleur krijgt. Dit zie je bijvoorbeeld bij flamingo's. De tweede reden is een genetische afwijking.

Genetische afwijking

Erythrisme is een zeldzaam fenomeen in de natuur. Er zijn foto's bekend van onder meer vossen met een rozige vacht. Bij de sprinkhanen is er sprake van het geheel of gedeeltelijk ontbreken van de groene of bruine pigment en daardoor krijgen ze een roze kleur.

Hoewel de roze sprinkhanen niet zo vaak gezien worden, komen ze meer voor dan we denken. Maar door hun kleur zijn de diertjes zo opvallend en kwetsbaar dat velen ten prooi vallen aan hun natuurlijke vijanden en er dus minder overblijven zodat ze als redelijk zeldzaam bestempeld worden.

Entomoloog Aglaia Bouma op zoek naar de bruine ‘roze’ sprinkhaan. Foto: Jesper Buursink

Bruine 'Roze' sprinkhaan

Roze sprinkhanen zijn op zich dus geen bijzonder verschijnsel want het kan bij verschillende soorten voorkomen. Maar in de duinen bij Den Haag trof entomoloog Aglaia Bouma een volwassen bruine sprinkhaan (Chorthippus brunneus) met erythrisme aan. Dat het een volwassen mannelijk exemplaar betreft is wel bijzonder. Er bestaat een kans dat deze zijn roze genen zal kunnen doorgeven aan een volgende generatie bruine sprinkhanen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie