Binnenland
KRO-NCRV

Brabantse ziekenhuizen: personeel kan stijging naar 3000 IC-bedden eigenlijk niet aan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brabantse ziekenhuizen: personeel kan stijging naar 3000 IC-bedden eigenlijk niet aan

"In Brabant zitten we nu al op 86 procent van onze maximale capaciteit, dat komt volgens de prognoses over vijf dagen dicht bij de 100 procent." Dat zegt Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg in 1 op 1.

De vraag vanuit de politiek om 3000 IC-bedden te realiseren, vindt Berden zorgelijk, "we zitten redelijk in de buurt van wat maximaal kan".

Brabantse ziekenhuizen: Personeel kan stijging naar 3000 IC-bedden eigenlijk niet aan

"Het is heel erg spannend, we zeilen tussen twee rotsen door en hopen niets te raken", legt Berden uit, die iedere dag de prognoses, of er genoeg IC-capaciteit is, nauwlettend in de gaten houdt. "We verwachten over vijf dagen op 100 procent van onze maximale capaciteit te zitten."

Zijn in de buurt van het maximale

Niet alleen het aantal bedden is een probleem, het personeel moet het ook aankunnen. "Normaal gesproken hebben we een bezetting van een verpleegkundige per twee patiënten. Nu schalen we op van een verpleegkundige naar drie patiënten."

Berden vraagt zich af of we in Nederland 3000 bedden kunnen realiseren, "als dat een dwingende lijn zal worden, dan jaag je ons personeel over de kling. We zijn redelijk in de buurt van wat maximaal kan."

Hij haalt dan ook uit naar Kamerleden die meer bedden willen: "Zo’n debat is niet altijd verheffend. Je kunt makkelijk roepen dat je 3000 bedden wil, maar dat is niet even naar de supermarkt lopen. De werkelijkheid is echt anders."

Zorg is een totaalpakket

De ziekenhuizen in Brabant moeten ook nog vijftig bedden veilig stellen voor patiënten die op de Intensive Care terecht komen en geen COVID-19 hebben. "Iedereen focust maar op corona, dat begrijp ik, maar onze zorg is een totaalpakket. We moeten niet alleen rennen in de richting van de coronapatiënten. We denken goed na over de kansen op herstel."

"We zien nu een daling van het aantal coronapatiënten voor de zesde dag op rij. Dat is goed nieuws, maar omdat patiënten lang op de IC liggen, soms tot drie weken, zie je die daling zich nog niet voortzetten op de IC", verklaart Berden. Hoe dat er in de komende weken uitziet, "ik begrijp die vraag goed", maar de prognoses voor over een week zijn een stuk minder secuur.

"We zijn vijf weken onderweg hier in Brabant. Hoe ons personeel op de been staat, dat is een teken van kracht en solidariteit. En ik haal hoop uit de afname van het aantal coronapatiënten", vertelt Berden, die graag een sprankje hoop wil meegeven.

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie