Binnenland
NOS

Forum voor Democratie grootste partij, blijkt uit prognose ANP

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Forum voor Democratie grootste partij, blijkt uit prognose ANP

Forum voor Democratie is bij de Provinciale Statenverkiezingen de grootste partij geworden. In de voorlopige prognose van het ANP staat de partij van Thierry Baudet op 12 zetels in de Eerste Kamer. Ook de VVD staat op 12 zetels, maar lijkt in het aantal stemmen FvD niet meer te kunnen inhalen.

Forum voor Democratie grootste partij, blijkt uit prognose ANP

De VVD zou hiermee 1 zetel verliezen. Forum voor Democratie doet voor het eerst mee aan de Provinciale Statenverkiezingen.

Na het tellen van ruim 93 procent van de stemmen staat het CDA op de derde plaats met 9 zetels, een verlies van 3. GroenLinks stijgt van 4 naar 9 zetels.

Coalitie

De PvdA zakt in de voorlopige prognose van 8 naar 7 zetels, D66 verliest 4 zetels en staat op 6. De PVV zakt van 9 naar 5 zetels en ChristenUnie stijgt van 3 naar 4 zetels. De SP staat op 4 zetels (een verlies van 5). Partij voor de Dieren stijgt van 2 naar 3 zetels. 50Plus blijft op 2 zetels, net als de SGP. Denk verovert op basis van de prognose geen zetels in de Eerste Kamer.

Het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie komt in de prognose op 31 van de 75 zetels in de Eerste Kamer. De coalitie had 38 zetels en raakt dus de meerderheid kwijt. De gisteren verkozen Statenleden bepalen in mei de definitieve samenstelling van de Eerste Kamer.

Ster advertentie
Ster advertentie