Binnenland
MAX

2,5 miljoen Nederlanders zijn laaggeletterd: 'Je komt niet mee in de samenleving'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 2,5 miljoen Nederlanders zijn laaggeletterd: 'Je komt niet mee in de samenleving'

Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen en schrijven. En dat is een groot probleem: laaggeletterden vinden moeilijker een baan, leven ongezonder en hebben minder grip op geldzaken, vertelt Geke van Velzen, directeur van de Stichting Lezen en Schrijven, in Villa VdB. "Er zijn veel mensen die hier mee rondlopen. Je hebt leesvaardigheid op zoveel plekken nodig. We leven in een samenleving waar het heel vanzelfsprekend is dat iedereen dat kan."

Video niet beschikbaar

MBO-diploma

Naziha van 49 kan pas sinds een paar jaar echt goed begrijpend lezen. Ze haalde eerder wel een MBO-diploma en wist altijd goed te verbergen dat ze moeite had met lezen en schrijven. "Ik wist zelf ook eigenlijk niet dat ik laaggeletterd was. Ik dacht dat ik gewoon moeite had met de Nederlandse taal. Als je in Nederland woont, denkt iedereen dat je wel naar school bent geweest. Ik schaamde me te erg om het aan iemand te vertellen."

Laaggeletterdheid had verstrekkende gevolgen voor Naziha. "Ik durfde niet te reizen. Ik ging niet buiten mijn eigen woonplaats. Ook snapte ik de mails van school niet altijd. Mijn kinderen hebben heel wat uitjes gemist omdat ik de uitnodiging niet begreep."

Gratis cursussen

Maar je bent nooit te oud om te leren, zegt Geke van Velzen. "Het is heel belangrijk dat iedereen weet dat er op heel veel plekken gratis cursussen zijn om te leren lezen. En dan gaat het om dagelijkse vaardigheden; hoe reis ik met de trein, hoe communiceer ik met de school van mijn kinderen of hoe zet ik iets op Marktplaats."

Naziha nam de stap en ging Nederlandse les volgen. "Er ging een wereld voor me open; ik was niet de enige! Jonge mensen maar ook ouderen van wie je niet verwacht dat ze nog naar school willen. Ik zat met een vrouw van 83 in de klas. Heel bevrijdend was het. Ik ben heel trots op mezelf. Ik kan nu alles aan."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie