Binnenland
BNNVARA

Miljarden sterren van de Melkweg in een heldere nacht juist nu goed zichtbaar

foto: Henny Radstaakfoto: Henny Radstaak
  1. Nieuwschevron right
  2. Miljarden sterren van de Melkweg in een heldere nacht juist nu goed zichtbaar

Voor liefhebbers van de Melkweg en alles dat aan de nachtelijke hemel prijkt, is het dé tijd van het jaar. Bij helder weer is het namelijk 's avonds of 's nachts de Melkweg te zien. Aan de sterrenhemel zie je dan een lichtende band van de ene naar de andere kant van de horizon lopen, dwars door het punt recht boven je hoofd. Vroege Vogels ging samen met sterrenkundige Jeffrey Bout op pad.

melkweg

"Zeker rond deze dagen, als de maan zich niet laat zien, is het donker genoeg om de Melkweg te bewonderen", legt Bout uit. "Alleen moet je wel naar het oosten of noorden van het land om de luchtvervuiling te ontvluchten. In Zeeland lukt het ook nog wel, maar in de Randstad niet meer."

Dark Sky Park

Vroege Vogels verslaggever Henny Radstaak staat met de sterrenkundige Bout op een ijskoude, heldere avond op uitkijkpunt Ezumakeeg. Onder vogelaars is dit ook een bekend punt. Het ligt in het nationaal park Lauwersmeer, aan de Waddenkust en op de grens tussen Groningen en Friesland. Hoewel je continu de ganzen op de achtergrond hoort, is Radstaak er niet voor de vogels maar voor de sterren.

Het is pikkedonker, niet voor niets is het gebied uitgeroepen tot Dark Sky Park. Juist op dit soort heldere winteravonden, als het nieuwe maan is, is dat één van de hotspots in Nederland om de Melkweg goed te kunnen zien. De Melkweg is het sterrenstelsel waarin we met de aarde en de zon ons bevinden.

Terug in de tijd kijken

We kijken dus van binnenuit op 'ons' Melkwegstelsel, dat uit 200 tot 400 miljard sterren bestaat. "Het mooie vind ik dat je dan diep het heelal in kijkt. Sterrenkundig gezien staan de losse sterren die we zien, relatief dichtbij, maar altijd nog duizenden miljarden kilometers hiervandaan. Als je de zwakke band van de Melkweg ziet, die staat nog veel verder weg. Dus het heelal is nog veel groter. Maar er zijn ook nog heel veel andere melkwegstelsels."

Jeffrey wijst op de Andromedanevel, recht boven ons. We zien een vaag lichtvlekje. "Die staat op 2,5 miljoen lichtjaar. Dus we kijken terug in de tijd, want het licht heeft er 2,5 miljoen jaar over gedaan om bij ons te komen."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie