Binnenland
BNNVARA

FNV Young & United wil af van jeugdloon vanaf 18 jaar: 'Je doet hetzelfde werk, waarom krijg je niet hetzelfde loon?'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV Young & United wil af van jeugdloon vanaf 18 jaar: 'Je doet hetzelfde werk, waarom krijg je niet hetzelfde loon?'

Voor jongeren onder de 21 jaar geldt het jeugdloon, maar voor jongeren vanaf achttien jaar moet dit niet meer het geval zijn, zegt Yasmin Ait Abderrahman van FNV Young & United in De Nieuws BV: "De politiek is aan zet omdat je niet in elke cao het gevecht moet voeren voor normaal loon voor jongeren."

Het wettelijk jeugdloon is voor jongeren tot 21 jaar. Ait Abderrahman vertelt dat een achttienjarige €5,76 verdient, en dat negentien- en twintigjarigen tussen de €5,76 en het minimumloon verdienen. "Dat is de helft van wat mensen boven de 21 krijgen", aldus Ait Abderrahman.

Zelfde werk, zelfde loon?

Volgens FNV Young & United moet het jeugdloon voor jongeren vanaf 18 jaar afgeschaft worden omdat de financiële positie van jongeren in toenemende mate onder druk staat. "We weten uit onderzoeken dat zelfstandige achttienjarigen niet kunnen rondkomen van het jeugdloon en de bijstand, die gekoppeld is aan het minimumloon."

Een groot probleem voor deze groep, zegt Ait Abderrahman: "Je doet gewoon hetzelfde werk, waarom krijg je dan niet hetzelfde loon?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Politiek aan zet'

In veel cao's wordt het jeugdloon voor mensen vanaf achttien jaar niet meer opgenomen. Toch moet het wettelijk afgeschaft worden, vertelt Ait Abderrahman: "In tweederde van de cao's is het jeugdloon afgeschaft. Maar de politiek is nu aan zet, je wil niet bij elke cao het gevecht voeren voor een normaal loon voor jongeren. Bovendien zijn er heel veel jongeren die niet onder een cao vallen, voor hen wil je het geregeld hebben."

Volgens Ait Abderrahman zal de afschaffing van het jeugdloon vanaf achttien jaar geen invloed hebben op de werkgelegenheid voor die groep. "Sterker nog, het aantal uur dat jongeren werkten ging zelfs omhoog."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie