Binnenland
AVROTROS

Zijn insectentattoos giftig voor je kinderen?

foto: Albert Heijnfoto: Albert Heijn
  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn insectentattoos giftig voor je kinderen?

De tattooplaatjes van insecten, die klanten van Albert Heijn krijgen bij hun boodschappen, zijn een groot succes. Volgens het Algemeen Dagblad zijn er sinds de start van de campagne al meer dan 40 miljoen van over de toonbank gegaan. Toch is er lichte ophef ontstaan: ouders maken zich zorgen om giftige stoffen in de plaatjes.

Video niet beschikbaar

Toch komen op social media verschillende vragen voorbij over de schadelijkheid van de tijdelijke tattoo's. Blogger Monique van der Vloed schreef op haar blog dat er giftige stoffen in de tatoeages zitten. In haar artikel suggereert ze dat Albert Heijn er beter aan had gedaan om op een andere manier aandacht te besteden aan bedreigde insecten, de natuur en biodiversititeit. Maar volgens experts zijn haar zorgen onterecht.

Schade zit in hoeveelheid

Volgens hoogleraar toxicologie Martin van den Berg zijn de zorgen overdreven. Hij geeft aan dat bijna alle stoffen schadelijk kunnen zijn, maar dat de schadelijkheid vooral in de hoeveelheid zit.

Volgens de Utrechtse hoogleraar zijn de hoeveelheden in de insectenplaatjes dusdanig klein dat er geen zorgen hoeven te zijn voor de gezondheid. Wel waarschuwt hij voor de wijze waarop de tattoo's verwijderd worden: "Het is beter om dit te doen met alcohol en niet met een nagellakremover. Die laatste veroorzaakt waarschijnlijk een sterkere reactie op de huid."

Verwijderen

Hoogleraar dermatologie Thomas Rustenmeijer onderschrijft de visie van zijn Utrechtse collega. Hij vindt het nog te voorbarig om te stellen dat de plaatjes schadelijk zijn.

Wel heeft hij advies voor ouders, na het zien van foto's die gedeeld worden van kinderen met reacties op hun huid. "Uit de foto's die ik op social media heb gezien, valt niet op te maken of dat toxische reacties zijn of allergische reacties." Hij vermoedt dat de klachten vooral veroorzaakt worden door de manier waarop de tattoo's verwijderd worden.

Feit of Fictie: Zijn insectenplaatjes giftig?

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie